Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megkezdődött a zöldhulladék járatszerű begyűjtése

Budapest közigazgatási területén tilos az avar és más kerti zöldhulladék szabadtéri égetése – mondja ki a szmogriadótervről szóló fővárosi rendelet. Aki nem tartja be a szabályokat, az bírsággal sújtható. Ha a szabálytalan égetés miatt keletkező tüzet a tűzoltók oltják el, a bírság akár 3 millió forint is lehet.
Kerti égetés helyett elsősorban helyben kell komposztálni. Amennyiben ez nem megoldható, a zöldhulladékot a háztartási hulladéktól elkülönítetten, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. által forgalmazott zsákban lehet gyűjteni, amelyet a közszolgáltató elszállít.Megkezdodott_a_zoldhulladek_begyujteseA Hegyvidéken a zöldhulladékot márciustól december 3-ig járatszerűen, minden héten pénteken viszik el a cég munkatársai a közútról jól látható és megközelíthető helyekről. A zsákokat legkésőbb aznap reggel 5-ig kell kihelyezni az ingatlan elé. Kizárólag az FKF Nonprofit Zrt. logójával ellátott „Kerti zöldhulladékgyűjtő-zsák” feliratú, lebomló zsákokat gyűjtik be, mást nem! Elszállítják a maximum 10 centiméter átmérőjű, legalább egyméteresre feldarabolt és megfelelő vastagságú zsineggel kötegelt faágakat, gallyakat is.
Mivel anyagukból adódóan a lebomló zsákok szavatossági ideje rövidebb, ezért érdemes a megvásárlás után mielőbb felhasználni ezeket. A begyűjtött falevelekből, ágakból, fa- és bokornyesedékből, nyírt fűből, gyomból komposztálás után talajjavító készül, ezért is fontos, hogy a gyűjtőzsákokba kizárólag kerti zöldhulladék kerüljön. Amennyiben ez nem így van, és az FKF munkatársai a zsákokban háztartási hulladékot vagy egyéb nem oda való anyagot találnak, a zsákot nem szállítják el.

M.