Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kertészeti továbbképzés óvodapedagógusoknak

Sipos József növényorvos egyórás vetített képes előadást tartott október végén a Hegyvidéki Mesevár és a Normafa Óvodában. Az alkalmanként tucatnyi hallgató a két óvoda pedagógusaiból került ki. A Hegyvidéki Zöld Iroda által szervezett program célja az ismeretek bővítése az otthoni kertészkedéssel, a könnyen fenntartható, hatékony magaságyás használatával kapcsolatban, ami később az óvodai tanmenetbe is beépíthető a természet szeretetére történő neveléshez.
Mint elhangzott, a ma még a városlakók számára láthatatlan vízhiány, vagy a drámaiságában nem érzékelhető felmelegedés, bizony, a növényeket is károsítja, és itt nem csak a nyilvánvaló hatásokra kell gondolni. A magas UV-sugárzás hatására a levelek kifakulnak, a gyümölcsökön égési foltok keletkeznek.
Az éghajlat változásával olyan élőhelyek nyílnak meg egyes rovarok számára, amik korábban nem biztosították az életfeltételeiket. Dél felől egymás után érkeznek a kártevők – amiből mi csak a poloskát vesszük észre. Egyes rovarok évi 10-20 kilométert terjeszkednek észak felé, azaz egy évtizeddel azután, hogy átlépték a déli határt, már a főváros kertjeiben tűnnek fel.Kerteszeti_tovabbkepzes_ovodapedagogusoknakA kisgyerekek, felnőve, olyan világban élnek majd, ami jelentősen eltér a nagyszüleinkétől. Ezért kiemelten fontos, hogy ismerjék és szeressék a természetet, érezzenek belső késztetést szűkebb és tágabb környezetük védelme iránt. Ebben nagyszerű segítséget nyújthat a kert, amely kerületünkben sokak számára elérhető, és kis területen, mégis nagy mennyiségben képes biztosítani a természeti ismereteket és élményeket. A kertben pedig a magaságyás lehet az a kapu, amin át a gyerekek rácsodálkoznak a sokszínűségre.
A magaságyások előnyei között kiemelést érdemel a könnyű kezelhetőség és az esztétikai érték. A tartósság érdekében célszerű fóliával kibélelni, így a fakeretek akár évtizedekig szépek maradhatnak. A méretezésnél szem előtt kell tartani a későbbi felhasználókat: a gyerekek alacsonyabb és keskenyebb ágyásokban tudnak kényelmesen dolgozni, míg egy felnőtt számára a 70-90 centi magas és ugyanilyen széles ágyás is könnyen átérhető.
Mivel a talaj felett álló szerkezet gyorsabban átmelegszik, korábban ültethetünk bele, ezzel meghosszabbítható a tenyészidőszak, a gyorsan beérő zöldségek után bőven marad idő fűszerek vagy dísznövények termesztésére is. Sőt, ha vegyes kultúrákat alakítunk ki, az okosan összeállított vetemények védelmet jelenthetnek a kártevők ellen is.
A KEHOP-1.2.1-18-2019-00242 program keretében megvalósuló továbbképzések gyakorlati hatásai csak a jövő évben válnak kézzelfoghatóvá a hegyvidéki óvodák kertjében. Reményeink szerint a kicsik már kora tavasszal felfedezhetik az elvetett magokból kikelő szikleveleket.

BI.