Kömény és kel kell a stressz ellen
Noha ma már szinte mindig mindent lehet kapni az üzletekben, mégis vannak zöldségek, gyümölcsök, ételek, amik bizonyos évszakokhoz kötődnek, akkor esnek a legjobban, ösztönösen abban az időszakban vágyunk rájuk a leginkább. Most az őszieken a sor.
Miért éppen a kelkáposzta?
- mert igazi őszi-téli zöldség, és most jött el az ideje, hogy a segítségével elkerülhessük a borongós napok okozta rosszkedvet, depressziót;
- mert nehéz zöldfélének tartjuk, pedig számos olyan jó tulajdonsága van, amit nem is sejtünk. Folsavtartalma miatt fontos azoknak, akiket gyakori stressz ér, sűrűn lehangoltak, B-vitamin-hiányban szenvednek. A kelkáposzta ugyanis a B12 kivételével az összes B-vitamint tartalmazza;
- mert van benne C-vitamin, mangán, a ritka nyomelem, a szelén, valamint cink is, ami az életöröm ösztönzője;
- mert bőséges ballasztanyag-tartalmával megtölti a gyomrot, anélkül, hogy sok energiát adna a szervezetünknek: 10 deka kelben mindössze 22 kalória van;
- mert meglepő, de igaz: a káposzta még a jó alvást is segíti, ugyanis este fogyasztva bőségesen juttat az agyba triptofánt, amiből az agysejtek előállítják a szerotonint, amiből az alvás hormonja, a melatonin képződik.
Miért a köménymag?
- mert segít a gyomornak a „nehéz” ételek, például a káposztafélék, a rozskenyér, a liba-, kacsa- és a zsíros sertéshús emésztésében;
- mert a párolt, főtt káposzta, kelkáposzta köménymag nélkül elveszti az „egyéniségét;
- mert megnyugtatja az elrontott gyomrot;
- mert kevés is hatásos belőle;
- mert őrölt formában is jól ízesít, és úgy még a gyerekek is megeszik;
- mert Európa legrégebben termesztett és használt fűszerféléje;
- mert már Mohamed próféta is azt tartotta: a fekete kömény a halálon kívül minden betegséget gyógyít.
Ennyit az ismeretterjesztésről, a többit a receptekből lehet ellesni!
FRANKFURTI LEVES
Ennek a levesnek nem sok köze van Frankfurt városához, hacsak az nem, hogy a róla elnevezett jó minőségű virsli kerül bele. Többféle készítési módja ismert, az alábbi egy jól bevált változat.
Hozzávalók (4 személyre):
fél fej (70 dkg) kelkáposzta
só, őrölt bors
csipetnyi köménymag
1 húsleveskocka (biominőségű)
5 dkg szalonna
4 evőkanál olaj
3-4 virsli
2 evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
A kelkáposztát kitorzsázzuk, majd feldaraboljuk, úgy, hogy nem túl hosszú, ujjnyi széles és 2-3 centi hosszú darabokat kapjunk. Annyi sós, borsos, csipetnyi köménymaggal ízesített vízben, amennyi bőven ellepi, puhára, de nem pépesre főzzük. (A leveskockát is belemorzsoljuk.) Közben a szalonnát egészen apróra felkockázzuk, zsírjára sütjük, majd a karikákra vágott virslit megpirítjuk rajta. Ezután a virslit szűrőlapáttal kiszedjük, és félretesszük.
A visszamaradt szalonnazsírt az olajjal kiegészítjük, és a lisztet megpirítjuk rajta, majd a szétnyomott fokhagymát is beletesszük, az így kapott rántást 2 deci vízzel és a tejföllel simára keverjük. Először a kelkáposzta forró főzővizéből belemerünk egy keveset, eldolgozzuk, majd az egészet a levesbe öntjük. Végül annyi vízzel engedjük fel, hogy szűk másfél liternyi levesünk legyen. További 5 percig főzzük, végül a virslikarikákat is beledobjuk, és még egyet forralunk rajta.
KELKÁPOSZTA-LAPCSÁNKA
Ezt a ropogós falatot még azok is biztosan megkóstolják, akik nem igazán rajonganak a kelkáposztáért. Ebben a formában akár a kelkáposzta-főzeléket nagy ívben elkerülő gyerekeknek is „eladhatjuk”.
Hozzávalók (20 darabhoz):
1 kisebb kelkáposzta (kb. 1 kg)
só
10 dkg natúr puffasztott rizs
kb. 5 evőkanál liszt
4 tojás
fél mokkáskanál őrölt bors
késhegynyi őrölt köménymag
kiskanálnyi ételízesítő por
…a sütéshez: kb. 0,5 dl olaj
A kelkáposzta foltos külső leveleit lefejtjük, majd a fejet félbevágjuk, először kitorzsázzuk, aztán kisujjnyi csíkokra metéljük. Enyhén sós, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, és leszűrve hűlni hagyjuk. Ezután a puffasztott rizzsel, a liszttel és a tojásokkal összedolgozzuk. Megborsozzuk, a köménnyel fűszerezzük, az ételízesítőt beleszórjuk (ez el is hagyható). 10 percig pihentetjük, majd 1-1 evőkanálnyit közepesen forró olajba „szaggatunk”, a tetejüket kissé ellapítjuk; 2-3 percig sütjük, végül átforgatva a másik oldalukat is megsütjük. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük, és még azon melegében kínáljuk.
PISZTRÁNG KELKÖRETTEL
A kelkáposzta gyakori vendég a magyar konyhában, de köretként valahogy nem honosult meg. Pedig sok más zöldféléhez hasonlóan a roppanósra párolt kel kitűnő kísérője lehet bármilyen sültnek, de akár a halaknak is.
Hozzávalók (4 személyre):
4 egész pisztráng (egyenként kb. 25 dkg)
só, őrölt bors
1 evőkanálnyi frissen morzsolt kakukkfű
1 citrom leve
10 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
fél fej zsenge kelkáposzta
1-1 piros és sárga színű zöldpaprika
1 dl száraz fehérbor
A pisztrángokat óvatosan kifilézzük, úgy, hogy egyben maradjanak. Sóval, borssal, morzsolt kakukkfűvel kívül-belül bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk. Ezután egy kevés forró vajon – a bőrös felével kezdve – pirosra sütjük mindegyiket. Végül a tetejükre felaprított petrezselymet szórunk bőven. A kelkáposztát és a kétféle paprikát vékony csíkokra vágjuk, majd 3-4 deka vajon a kelkáposztával kezdve roppanósra pároljuk, úgy, hogy előbb kissé megpirítjuk, majd sóval, borssal megszórjuk, és a fehérborral felengedjük. Mellette a halhoz apró szemű, héjában főtt burgonyát is kínálhatunk, amit a sütésből visszamaradó vajas pecsenyelével megöntözünk.
KELKÁPOSZTA-SALÁTA
Alig hihető, de van, akinek a kelkáposzta-saláta jobban ízlik, mint a fehér fejes káposztából készült. Mindenesetre érdemes egyszer meglepni vele a családot. Ráadásul nem kell sem leforrázni, sem besózva állni hagyni, így akár gyorsan el is készíthető, ami egy ebéd- vagy vacsorafőzésnél kifejezetten előny.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg kelkáposzta
só
1 evőkanál méz
1 nagy citrom
1 mokkáskanál őrölt köménymag
A jól megmosott kelkáposztát éles késsel olyan vékonyra vágjuk, amilyenre csak tudjuk, még jobb, ha legyaluljuk. Besózzuk, majd a mézzel, a citrom levével és az őrölt köménymaggal összekeverjük, és már kínálhatjuk is.
KELROLÁD SZŰZÉRMÉVEL
Ünnepi fogásról van szó, aminek az elkészítése az átlagosnál kicsit munkaigényesebb, viszont látványra, ízre csábító. Ebben a kelkáposzta a hétköznapi szerepéből egyet lép előre, az újdonság irányába.
Hozzávalók (6 személyre):
1 fej (kb. 1 kg-os) kelkáposzta
só
6 szelet húsos szalonna (ún. sliced bacon)
3 vöröshagyma
őrölt bors
50 dkg gomba
2 szűzérme (egyenként kb. 30 dkg-os)
5 evőkanál olaj
1 dl száraz fehérbor
2,5 dl tejszín
2 evőkanál magos mustár
csipetnyi cukor
A tömött káposztafejekről lebontjuk a leveleket; 8 nagy levél kemény ereit éles késsel kivágjuk. Ezeket a leveleket sós, forrásban lévő vízben 3 percig előfőzzük, majd leszűrjük, és papírtörlővel leszárítgatjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a zsírját kisütjük, és a lehéjazott, felaprított hagymát üvegesre sütjük rajta. Végül a megtisztított, kis kockákra vágott gombát is hozzáadjuk, és fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. A szűzérméket megsózzuk, megborsozzuk, és két evőkanál olajon serpenyőben körös-körül megpirítjuk. Hagyjuk kissé kihűlni.
Közben 4-4 előfőzött kelkáposztalevelet félig egymásra borítunk, mindegyikre 4 evőkanálnyi gombás ragut kenünk, és egy szűzérmét ráfektetünk. Szorosan feltekerjük, összekötözzük, és a megmaradt olajon körös-körül megsütjük. Végül a roládokat tepsibe fektetjük. A bort és a tejszínt ráöntjük, majd közepesen meleg sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiből pecsenyéstálba emeljük át, de szeletelés előtt legalább 10 percig pihenni hagyjuk. A tepsiben maradó pecsenyelevet megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral és csipetnyi cukorral összekeverjük, kiforraljuk, végül a felszeletelt roládok alá öntjük. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk!
Pákozdi Judit