Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A maszlag az utcán hever

Előre lelőjük a csattanót: a Datura stramoniumról, azaz a csattanó maszlagról lesz szó. Akinek ismerős ennek a szántóföldi gyomnövénynek a neve, az valószínűleg emlékszik a néhány évvel ezelőtti botrányra, amikor a lencse közé keveredő maszlagmagoktól egy egész óvoda kapott hasmenést. (A növény ekkor tett szert a kissé bulváros „vudu papok zombigyártó szere” jelzőre.)
Ugyanez a történet más felhanggal került volna a hírekbe, ha egy szakközépiskolában történik, mert a fényes fekete magok a gyomorbántalmak mellett kellemetlen hallucinációkat is okoznak – állítólag. Korábban a boszorkánysággal hozták összefüggésbe, és különféle szertartásokhoz használták. Mivel az idegrendszeri hatást kiváltó dózis nagyon közel esik a halálos adaghoz, ezért gyógyászati alkalmazása kockázatos volt. Valószínűleg a maszlagnak tulajdonított esetek egy része nem is írható a rovására, csak a rossz hírneve miatt „vitte el a balhét”. Az azért nem kizárt, hogy aki megeszi, utána sok maszlagot összehord!A_maszlag_az_utcan_heverHogyan került egy ilyen növény épp a mi kerületünkbe, ahol sehol egy szántóföld…? Valószínűleg sosem derül ki, mindenesetre kihajtott, bokrot nevelt és virágzott is a Stromfeld Aurél út nitrogénben gazdag, termékeny padkáján. A fehér tölcsérvirágok ismerősek lehetnek a kertbarátoknak, mert a közeli rokon dísznövény, az angyaltrombita hatalmas, csüngő virágaira hasonlít. A Dél-Amerikából származó gyom néhány centis virágai nem ekkorák, de azért csak megtévesztették a közterület viráglelkű fenntartóját, mert pedánsan körbenyírva megkímélte őket.
Amíg a maszlag mérgező magjai az ágvillákban fejlődő, vaskos, tüskés, zöld toktermésben maradnak, nem okoznak bajt. A melegkedvelő délszaki növényt az őszi fagyok úgyis elpusztítják. Ha magjai beérnek, és szétszóródnak a környéken, akkor viszont számíthatunk rá, hogy az erősen fogazott, öblösen bevágott levelek újra megjelennek a jövő nyár elején a hársak alatt. Ha gyerekeinket és társállatainkat távol tartjuk tőlük, csak tisztes távolból csodáljuk virágait, akkor megmaradnak a Hegyvidék egy színfoltjának és a viráglátogató rovarok kedvelt célpontjának.

B.