Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A „zöld kommandó” ismét lecsapott

Egyre kevesebb az építési és a kommunális hulladék a Hegyvidék erdős részein, zöld területein, ami nagyban köszönhető a nyár elején létrehozott önkormányzati „zöld kommandónak”. A munkacsoport ezúttal a Hegyhát út melletti, hamarosan megújuló fennsíkot tisztította meg. A takarításban Pokorni Zoltán polgármester, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény, valamint a polgármesteri hivatal dolgozói is segédkeztek.
A Hegyhát út melletti térség egy elhanyagolt zöld része a Normafa környékének, évtizedeken keresztül a Honvédelmi Minisztérium kezelte. A televíziós átjátszók mellett ma is láthatók az egykori lokátorállomások maradványai.
„Sokáig tartott az egyeztetés, de végül sikerült átvenni a területet a minisztériumtól. Bár évtizedekig katonai fennhatóság alatt állt, ennél sokkal érdekesebb, hogy itt volt a csonka Magyarország első golfpályája, aminek a nyomait a profi golfosok még meg tudják mutatni a légi fotókon” – elevenítette fel a környék történetét a polgármester, aki arról is beszélt, hogy rekultiválják a területet. Ennek a nagy fejlesztésnek a kezdete a mostani takarítás.A_zold_kommando_ismet_lecsapott„Szeretnénk csökkenteni a Normafára nehezedő nyomást, tehermentesíteni azokat a részeket, amelyek a legtöbb kirándulót, turistát fogadják. Ezért a Hegyhát út melletti szabad területet visszaadjuk az embereknek. Lesznek sétautak, az elvadult növényzetet rendezzük, hogy az Anna-réthez hasonló pihenőövezet jöjjön létre” – sorolta a terveket Pokorni Zoltán, hozzáfűzve, hogy ezzel tulajdonképpen az eredeti állapotok visszaállítása történik meg. Egy vonzó piknikezőhelyen biztosított lehet majd az egyedül vagy gyerekekkel, barátokkal érkezők nyugodt, mégis aktív pihenése.
Ezúttal a leginkább szennyezett helyszíneket szabadították meg a „zöld kommandó” tagjai a hulladéktól, emellett felszámolták egy elhagyatott hajléktalantanya maradványait is. A polgármester megemlítette, hogy a Hegyvidéki Zöld Iroda égisze alatt működő munkacsoport a megalakulása óta több ezer köbméter szemetet gyűjtött össze.

M.