Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Oltási akcióhét a kórházi oltópontokon

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány november 22–28-ig oltási akcióhetet tart a kórházi oltópontokon. Azon a héten a kórházak országszerte – Budapesten kiemelten – megnövelt oltási kapacitással 7.00–19.00 óráig, időpontfoglalás nélkül is várják a még oltatlanokat és akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat. Az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontokra, ahol ötféle vakcina, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm áll majd rendelkezésre.

„Mindenkinek azt javasoljuk, hogy vegyen fel harmadik, megerősítő oltást. Ez az egyetlen garancia arra, hogy fennmarad a védettség korábbi mértéke” – mondta el a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: aki két oltást kapott, az nyolc-kilenc hónap után is jobb helyzetben van, mint azok, akik egyáltalán nem oltatták be magukat, de az eddig ismert adatok alapján elmondható, hogy fél év elteltével csökken a védettség mértéke. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a kormány általánosan továbbra sem akarja elrendelni a kötelező védőoltást, de lehetőséget ad a munkáltatók számára, hogy erről döntsenek.Oltasi_akciohet1

Az állami szférában már kötelező az oltás, tehát az egészségügyi dolgozók után a kormánytisztviselőktől, honvédelmi, rendvédelmi alkalmazottaktól, az állami fenntartású általános és középiskolák, szociális, gyermekvédelmi, kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól is elvárt a védőoltás. A napokban a Hegyvidéki Önkormányzat intézményeiben is előírták a vakcina felvételét. Első körben a polgármesteri hivatal alkalmazottjai, ezt követően pedig az önkormányzat szociális, egészségügyi, kulturális és sportintézményeiben, óvodáiban, bölcsődéiben dolgozók, valamint az idősellátásban részt vevők számára lett kötelező az oltás. Az érintett helyeken több mint nyolcszáz ember dolgozik.

A kormány védelmi intézkedései alapján újra maszkot kell viselnünk a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken, továbbá valamennyi kormányablakban és kormányhivatali ügyfélszolgálaton. A Hegyvidéki Önkormányzat kulturális és sportintézményeiben – a programhelyszíneken, valamint a szolgáltatási pontoknál, ahol nem tartható a szociális védőtávolság – ugyancsak kötelező a maszk felvétele. A Hegyvidéki Kulturális Szalon saját szervezésű mozgásóráin, valamint a kifejezetten időseknek szóló, nagyobb létszámú klubfoglalkozásokon csak védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatók vehetnek részt.Oltasi_akciohet2

n.

 

Ingyenes tesztelési lehetőség a Hegyvidéken élőknek

A Hegyvidéki Önkormányzat a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként november 30-ig ingyenes gyorstesztelést biztosít a hegyvidéki polgárok számára. Jelenleg kétezer darab áll az önkormányzat rendelkezésére antigéntesztből, amely a koronavírus pillanatnyi jelenlétét mutatja ki a szervezetben. A tesztelésre munkanapokon 9.00–16.00 óráig van lehetőség a Böszörményi út 42. szám alatti ideiglenes rendelőben.