Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A tudomány mindenkié

„A Cefeida típusú pulzáló változócsillagok több évtizedes, nemzetközi szintű kutatásáért, fél évszázados ismeretterjesztő munkájáért, illetve a csillagászat oktatásában és az utánpótlás-nevelésben végzett példamutató tevékenységéért” – ez a mondat áll a Kulin György-díj mellé járó oklevélen, amelyet az idén, első szakcsillagászként, Szabados László vehetett át a Svábhegyi Csillagvizsgálóban rendezett ünnepségen.

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) 75. születésnapja alkalmából megtartott program kezdetén Mizser Attila főtitkár elmondta, hogy az alapító, Kulin György eredetileg egészen más pályára készült. Olyannyira, hogy gyerekként megígérte a Halley-üstököstől rettegő édesanyjának: ha felnő, az összes csillagot lelövi az égről. S hogy milyen a sors: fizika–matematika tanárként a Svábhegyi Csillagvizsgálóban kapott munkát. Elvarázsolta őt a csillagos égbolt látványa, így lett a csillagászat egyik leglelkesebb népszerűsítője.A_tudomany_mindenkie2Kulin György 1940-ben és 1942-ben két égitestet fedezett fel, az elsőt később a kisbolygók közé sorolták, a másodikról pedig bebizonyosodott, hogy üstökös, és részben az ő nevét viseli. Neki köszönhető az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló létrehozása a Sánc utcában. Nemcsak megalapítója, hanem az első vezetője is volt a Magyar Csillagászati Egyesületnek, majd később az Uránia csillagvizsgáló élén folytatta tudományos és ismeretterjesztő munkáját.
Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont vezetője szerint ez a tudomány nem hoz azonnali hasznot, ám kérdésfelvetései folyamatosan hozzájárulnak a technikai fejlődéshez. Ami a napjuk körül megfelelő távolságban elhelyezkedő exobolygókat illeti, 1995-ben fedezték fel az elsőt, és ma már közel ötezer ilyenről tudunk. Elképzelhető rajtuk az élet jelenléte, bár erre még nincs semmiféle bizonyíték.
Szabados László számos szakkönyv szerzője, rendszeresen tart előadásokat, publikál különböző folyóiratokban. Ő a Magyarországon íródó csillagászati témájú szakszövegek első számú lektora, legyenek azok magyar vagy angol nyelvűek – méltatta a díjazottat Szabó Róbert, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója.
Szabados László elmondta, hogy szerencsésnek érzi magát, mert szakcsillagászként is az egész világegyetem érdekli. Igyekszik minden információt befogadni, de ez ma már lehetetlen vállalkozás, annyi az újdonság.
Pokorni Zoltán polgármester az ünnepségen bejelentette, hogy a Magyar Csillagászati Egyesület és a Hegyvidéki Önkormányzat megállapodása értelmében az MCSE minden évben egyesületi tagságot biztosít egy XII. kerületi diáknak, valamint VIP-látogatást a csillagvizsgálóba valamelyik osztálynak egy kiválasztott iskolából. Elsőként a Városmajori Gimnázium kap lehetőséget.A_tudomany_mindenkie
„Ha a próba jól működik, az önkormányzat támogatja, hogy annyi osztály jöjjön a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, és annyi diák nyerjen el tagságot az egyesületben, amennyi csak akar” – ígérte meg a polgármester, aki úgy fogalmazott: a tudomány mindenkié. Mint emlékeztetett, évente 1,2 millióan látogatnak el a Normafához, és az önkormányzat szeretné, ha minél többen tanulni is jönnének. Ezért támogatná egy látogatóközpont létesítését a csillagvizsgáló területén, amely kiváló helyszíne lehetne a tudományok népszerűsítésének.

-os 

Legfrissebb szakmai hírek, érdekességek: www.mcse.hu