Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zavar az avar!

Régiesen börzsönynek nevezik azt a sárgás-barnás-vöröses színt, amit a lombhullató fák ősszel öltenek magukra. Ahogy az azonos nevű hegység, úgy a Hegyvidék fás területei is ilyen színben pompáznak novemberben. Aztán lehull a sok színes levél – és kezdődnek a problémák.
A burkolt járdát vagy zöld sávot borító leveleket ugyanis Budapest Főváros Közgyűlésének 48/1994. (VIII. 1.) számú, ma is hatályos rendelete szerint az ingatlantulajdonosnak kell eltakarítania. Nem számít, hogy a fa, amelyről lehullott, a saját kertben áll, a szomszédnál vagy közterületen, a ház előtt: ha valaki elcsúszik az aszfalton bomló, nyálkás lombrétegen, akkor – ugyanúgy, ahogy a téli ónos eső vagy havazás idején – a ház vagy üres telek esetében annak tulajdonosa a felelős a balesetért. Társasházaknál minden tulajdonosra kiterjed a felelősség, és az sem változtatja meg a jogállást, ha a veszélyre tábla hívja fel a járókelők figyelmét.
A járdán összesöpört, összegereblyézett lomb sokszor szerves vagy szervetlen szemetet is tartalmaz, így nem minden esetben komposztálható. Ilyenkor marad a zöldhulladékos zsák és az elszállíttatás mint kényszermegoldás. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Zrt.) csak december 3-ig viszi el a közterületre kitett tele zsákokat. Így ugyan látszólag megszabadulhatunk a lombtól, de a szállítás környezetterhelése velünk marad, és a kertünk is számottevő mennyiségű tápanyaggal lesz szegényebb. Ha ezt a következő tavaszon – jobb híján – műtrágyával pótoljuk, akkor máris megduplázzuk a szállítással járó szennyezést.Zavar_az_avarEnnél csak akkor rosszabb a helyzet, ha egy napsütötte őszi napon meggyújtjuk a lombkupacot. A keserű füst nemcsak kellemetlenséget okoz a széljárás szerinti környéknek, hanem a növények által a levegőből megkötött szén-dioxidot is azonnal visszajuttatja a légkörbe. A lombégetés – a szalonnasütéssel, grillezéssel szemben – büntetést is maga után vonhat, függetlenül attól, hogy megszokásból vagy esetleg tudatlanságból, csak néhány percre vagy hosszú órákra gyújtottuk-e meg a leveleket.
A Hegyvidéken a fővárosi jogszabályt megerősítő szabályozás – a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 13/2014. (III. 24.) számú önkormányzati rendelet – alapján a legtöbb esetben elég az érintettek figyelmeztetése. Súlyosabb esetben azonban a bírságolás lehetősége is adott.

BI.