Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ahány gyermek, annyi mese

Piroska nagyon szeret könyvtárba járni, ám egy szép őszi napon eltéved a hazafelé vezető úton, és találkozik Bukéval, az elegáns borzzal... Így kezdődik Gévai Csilla története, aminek a befejezését az Ugocsa utcai könyvtár a gyerekekre bízta a „Ketten írtuk” című rajz- és meseíró pályázat keretében.

A mesekezdet sok hegyvidéki iskolás fantáziáját megmozgatta, a rövid határidő ellenére több mint kétszáz pályamű érkezett – mondta el az eredményhirdetésen az egyik szervező, Parilla-Nagy Judit. A könyvtáros arról is beszélt, hogy számtalan kedves és szellemes mesebefejezés született, köztük egészen szokatlan megoldások is. Akadt, akinél az egész mese csak a főszereplő álma volt, vagy épp Piroska szülei találták ki, hogy kiderüljön, megbízhatnak-e a kislányukban.

Ahany_gyermek_annyi_mese
Kertész Boróka (2. osztályos) 1. helyezett rajza

„A művészet nem verseny” – jelentette ki az idei pályázatra felkért szerző, Gévai Csilla, hozzátéve: a gyerekek által készített összes mese és illusztráció szívből jövő, varázslatos munka. Azoknak, akik most nem kaptak díjat, tanulságképpen elmesélte, hogy gyerekkorában ő is indult egy versenyen, mert úgy érezte, csodálatos dolgot írt, ám nem nyert semmit. Ez mélyen megsebezte a lelkét, de nem hagyta abba az írást és a rajzolást, s végül meseíró és illusztrátor lett belőle.

A mára nagykorúvá váló, tizennyolcadik alkalommal meghirdetett „Ketten írtuk” pályázaton korábban többek között Lázár Ervin, Varró Dániel, Lackfi János és Berg Judit keresett „szerzőtársakat” a történetéhez. Volt olyan író, aki a pályázatra írt meséjét később könyvben is kiadta – így született meg Balázs Ágnes Tésztapacsnija, Bosnyák Viktória Szomorú kacagánya, vagy épp Lázár Ervintől a Kalapba zárt lány.

Gévai Csillát először illusztrátorként ismerhette meg a nagyközönség, Berg Judit köteteiben jelentek meg a rajzai. Íróként 2011-ben debütált a Nagyon Zöld Könyvvel. Egyik legismertebb mesekönyve a Baranyai András illusztrációival 2013-ban megjelenő Amíg utazunk, amit az elmúlt években több hasonló tematikájú kötet követett. Ezek is részei voltak a „Ketten írtuk” pályázat közel ötven díjazottja jutalmainak, sőt a szerző kérésre alá is írta könyveit néhány személyes gondolat kíséretében.

n.