Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Belendültek a „verslábak”

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és az MTVA tizedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi programsorozatát, a Versmaratont, ami a Költők futásával vette kezdetét. A könnyed, sportos, csodálatos környezetben – a Költő utcában, a Jókai Mór iskola előtti Diana parkban, a Kálváriát és a Szent László-plébániát is érintve – megszervezett irodalmi rendezvényhez családok, fiatalok és idősebbek egyaránt csatlakozhattak, ha futni, vagy csak találkozni, beszélgetni szerettek volna kortárs költőkkel.

A program lényege, hogy Az év versei 2021 antológiában szereplő költők 42 kört futnak, amit megafonon kommentálnak az épp nem futó szerzők. Az idén tizenhárom vállalkozó szellemű irodalmár jött el, ezért mindegyiküknek többször kellett megtennie a távot, mert a cél az, hogy együtt mindenki teljesítse az előirányzott 42 kört – ami egyébként költői túlzással a maratoni futás 42 kilométerét hivatott jelképezni. Prózaírók, irodalomtörténészek is csatlakoztak, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója és a Központi Statisztikai Hivatal könyvtárának vezetői is részt vettek a futáson.Belendultek_a_verslabak1

Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester köszöntőjében tartott egy kis helytörténeti ismertetést, megemlítve, hogy a téren lévő Jókai iskola helyén 1859-ben épült fel a falu első iskolája, egy földszintes épület. A tanintézmény – amely előtt az író szobra is helyet kapott – nem véletlenül viseli Jókai Mór nevét, aki 1853-ban vásárolt itt telket, ez ma a Jókai-kert. A polgármester egy Shelleynek tulajdonított mondatot idézett, amely a 19. század felfogásaként élt a költészetről: „A költők a világ el nem ismert törvényhozói”. Majd tréfásan hozzáfűzte: „Ma már úgy látom, hogy a költők a világ el nem ismert futóbajnokai cím felé haladnak.”

Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője megköszönte a polgármesternek, hogy ilyen irodalmi környezetben futhatnak. A költészet napi dátumtól a járvány miatt ugyan eltávolodtak, ám a cél nem változott: a költők mutassanak példát a testedzésben.

„Manapság ráfér az irodalmárokra néhány ilyen akció, mert ha a fizikumunk kiesik alólunk, a fejünk sem tud olyan jól teljesíteni” – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy az első futásokat, József Attilához kötődve, a Ferenc téren rendezték, míg a mostanit, a közelgő október 23-i ünnephez kapcsolódva, Gérecz Attila emlékének szeretnék ajánlani, aki egyszerre volt költő, sportember és szabadságharcos. „Úgy fussunk, hogy a szívünkben vigyük magunkkal a többi októberi áldozat és harcos nevét, akik nem futamodtak meg, hanem szembeszálltak a legnagyobb túlerővel” – zárta szavait Jánosi Zoltán, aki maga teljesítette az első kört.Belendultek_a_verslabak2

A futók egymásnak adták a stafétabotot, a Magyar Napló néhai főszerkesztője, Oláh János foteljának a karfáját, amelyre József Attilát idézve ezt írták: Levegőt! „Nem könnyű költőnek lenni – kommentált az eseményt levezető Nemes Attila, a Magyar Napló Kiadó rovatvezetője, PR-vezetője –, mert csak ma többen megjárták a Kálváriát!”

SzD