Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Budapestre_figyel_a_nemzetkozi_zenei_elet

Budapestre figyel a nemzetközi zenei élet

A Hegyvidéknek és a MOM Kulturális Központnak nagy szerepe van abban, hogy Cziffra György munkássága és emléke ilyen erőteljesen a magyar kultúra részévé válhatott, hiszen a 2016 óta évente megrendezett fesztivál gyökerei ide vezetnek – hangzott el a Cziffra Fesztivál és -emlékév újabb eseményeit beharangozó sajtótájékoztatón. Pokorni Zoltán polgármester azt is hozzátette, büszke rá, hogy innen indult a külföldön is jegyzett fesztivál, valamint arra is, hogy a Hegyvidék továbbra is otthont ad a rendezvénysorozat programjainak.

Közeledik Cziffra György századik születésnapja – kezdte Balázs János, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, aki elmondta, hogy a legrangosabb magyar és külföldi intézmények, a világ vezető művészei, szervezetei egy emberként álltak a Cziffra-ügy mellé. A közeljövő eseményei közül két koncertet emelt ki.

A híres ‘56-os hangverseny felidézésével veszi kezdetét az ünnepi sorozat, amin elhangzik Bartók II. zongoraversenye, ezúttal nem az Erkel Színházban, hanem a Zeneakadémia Nagytermében. Cziffra György 100. születésnapján, november 5-én a nemzetközi zenei élet figyelme minden bizonnyal Budapestre irányul. A világhírű magyar zeneszerző, Eötvös Péter első zongoraversenyének, a Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra című darabnak az ősbemutatóját az Orchestre Philharmonique de Radio France adja elő Mikko Franck vezényletével a Müpában. A zenemű dedikáltja és szólistája Balázs János. Érdekesség, hogy a zenekari kíséretben, Cziffra György édesapja tiszteletére, a cimbalom is szerepet kap, ezt a szólamot Lukács Miklós játssza majd. A koncerten Liszt Ferenc Magyar fantáziája is felcsendül.

A hazai premier után november 7-én Párizsban, 2022 áprilisában pedig Genfben is elhangzik Eötvös Péter műve. A centenáriumi programok emlékkoncerttel folytatódnak a londoni Covent Gardenben. Emellett fiatal tehetségek hazai és külföldi koncertjei, mesterkurzusok, zenetörténeti előadások, szoboravatás, kiállítások várják a kultúrakedvelőket.

Dr. Vigh Andrea Liszt-díjas érdemes művész, a Zeneakadémia rektora a tehetséggondozás fontosságáról beszélt. A fiatalok viszik tovább ugyanis azt a kulturális örökséget, amit Liszt Ferenc hagyott ránk, és amelyből Cziffra György is táplálkozott. A sajtótájékoztató ünnepi hangulatát emelte két kiváló Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas fiatal, Horti Lilla ének- és Szabó Marcell zongoraművész fellépése, akik Mozart Cloénak című dalát adták elő. Ez a tétel is része lesz november 12-i, bécsi koncertjük programjának.

A Cziffra-emlékévhez kapcsolódva Árnyékból a fénybe címmel tablókiállítás nyílik a Müpa Zászlóterében, amely október 26-tól november közepéig díjtalanul látogatható. Ugyancsak a Müpa ad otthont Denis Matsuev zongoraestjének november 4-én. Folytatódik Bősze Ádám nagy sikerű szórakoztató zenetörténeti sorozata, a Forradalmi etűdök a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, míg a Hegyvidéki Kulturális Szalonban a korábbi Cziffra Alapítvány-ösztöndíjas festőművész, Kürthy Hanna műveiből nyílik kiállítás december 1-jén.

SzD

 

További részletek a programokról: cziffrafesztival.hu