Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kürtős, a nemzeti sütemény

A kürtőskalács erdélyi, pontosabban székely specialitás, amelyet régen csak esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek, mára azonban mindennapos édességgé vált. Lényege: a tésztát egy farúdra tekerik, bevonják cukorral, és addig forgatják parázs fölött, amíg a kalács átsül, a cukor pedig karamellizálódik rajta. Eredetével kapcsolatban máig többféle feltevés él.

Kérdés, hogy kürtös kalácsról vagy kürtőskalácsról van-e szó? Némelyek úgy tartják, hogy az előbbi elnevezés a találóbb, mert a sütemény keletkezése a honfoglalás kori időkig vezethető vissza, ugyanis a portyázó magyarok a tésztát kürtjeikre csavarva sütötték meg a tábortűznél. Mások úgy vélik, a kürtőskalács a kályhacsőről kapta a nevét, hiszen Székelyföldön a kályhacsövet kürtőcsőnek nevezik, és a kürtőskalács sütőfájának nagysága, átmérője is hasonló. A leleményes székelyek a keményfa parazsát, amit a főzéshez és a melegedéshez használtak, kitették a kályha tetejére vagy a kemence elé, és a parázs fölött forgatva sütötték meg a kalácsot.Kurtos

Bárhogy legyen is, a kürtőskalácssütő mára elengedhetetlen vendégcsalogató látványossága a vásároknak, rendezvényeknek, kirándulóhelyeknek és a nagyvárosok utcáinak itthon, sőt lassan a nagyvilágban is. Egyes vidékeken a még forró kalácsot tört, cukrozott dióbélben vagy mandulaforgácsban is megforgatják, újabban kakaóporral, fahéjjal, kókuszreszelékkel vagy egyéb rafinált ízesítőkkel szórják meg.

Azoknak pedig, akik elég bátorságot éreznek magukban, és van sütőfájuk meg parazsuk, álljon itt a nevezetes kalács elkészítési módja!

Egy kiló liszthez hozzáadunk 2 egész tojást és 4 tojás sárgáját, 15 deka olvasztott vajat, 15 deka porcukrot, egy csapott kiskanál sót, majd beledolgozunk 0,5 deci édes tejben feloldott 5 deka élesztőt és még 4,5 deci tejet. Az így kapott tésztát jól kidolgozzuk, 3-4 cipóra osztjuk, és kelni hagyjuk.

Amikor félig megkelt, a tésztát belisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk ki, szalagszerűen felvágjuk, majd megvajazott kürtőskalácsformákra csavarjuk. Parázs fölött forgatva sütjük, és amikor pirulni kezd, forró vajjal meglocsoljuk. Miután megsült, a parázs fölött cukorporral megszórjuk úgy, hogy az karamellizálódva mázat képezzen rajta. Ezután óvatosan lehúzzuk a sütőfáról, és már kínálhatjuk is.

Pákozdi Judit