Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új kerékpártámaszok a Hegyvidéken

Jelentős budapesti kerékpáros fejlesztés valósulhat meg a közeljövőben, amelyből a XII. kerület is részesül. A fővárosi önkormányzat által kiírt pályázat szerint az egymilliárd forintos keretösszegű részvételi költségvetés – a városlakók ötletei és szavazatai alapján! – három kategóriába lett felosztva: Zöld Budapest, Gondoskodó Budapest és Egész Budapest.
A mintegy 700 ötletből az előválogatás után 53 maradt, ezekre lehetett szavazni az idén nyáron. A Magyar Kerékpárosklub által beadott indítvány az 50 millió forintos keret terhére 180 kerékpártámasz kiépítésére tett javaslatot, és hogy a civil kezdeményezés „még civilebb” legyen, a helyszínek kiválasztásánál nemcsak a szakmai szempontokat, hanem a városi kerékpárosok által jelzett igényeket is figyelembe vették. A hétköznapi kerékpárhasználatot még gördülékenyebbé tevő elképzelést – nyilvános szavazás során – a lakosság támogatásra méltónak ítélte.Uj_kerekpartamaszokAz egyszerűbb, két kerékpár egyidejű, kényelmes és biztonságos lekötésére alkalmas tárolókból helyszínenként három-öt elhelyezése várható. A pontok kiválasztásánál fő cél volt a kerékpárosok által gyakran használt útvonalak mentén feltárni a jelenleg még hiányos infrastruktúrájú szakaszokat, hogy ne kelljen fákhoz, kerítésekhez, tűzcsapokhoz láncolni a bicajokat egy-egy bevásárlás, hajnyírás vagy gyógyszerkiváltás idejére.
A javaslat szerint a Hegyvidéken tizenhárom új bicikliparkoló épül. A János kórház előtt és a MOM Parknál egy-egy B+R (Bike and Ride, azaz „bringáról szállj át tömegközlekedésre”) tároló kap helyet. Szintén forgalmas közlekedési csomópontokban készülnek támaszok a fogaskerekű alsó végállomásánál és a Csaba utca Széll Kálmán tér felőli végén. Kifejezetten egészségügyi intézményeket szolgálna ki a Maros utcai és a Kék Golyó utcai fejlesztés. A lakóövezetek és boltok kerékpáros megközelítését segítenék a két Városmajor utcai, a Maros utca végein kialakítandó és a Kiss János altábornagy utca alsó szakaszára tervezett bringaparkolók. A MOMkult rendezvényeinek és a szombati biopiac látogatását könnyítené meg egy további tároló, s végül a Kós Károly iskola, valamint a vele szemben lévő szív- és érsebészeti klinika között is épül egy támasz.
Nemsokára megkezdődik az ötletgazdákkal – ebben az esetben a Magyar Kerékpárosklub közlekedési mérnökeivel – a nyertes ötletek kivitelezésének tervezése, majd a kivitelezés. Az új kerékpártámaszok remélhetőleg elkészülnek, mire tavasszal ismét felpezsdül a biciklisélet a fővárosban.

*
Az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága és a Magyar Kerékpárosklub együttműködésével kiadvány jelent meg húszezer példányban, amely az alapoktól (kerékpárvásárlás, -beállítás) a KRESZ vonatkozó szakaszainak ismertetésén át a leghétköznapibb tanácsokig, írott és íratlan szabályokig mindenben segítségére lehet a kezdő, de akár haladó biciklistáknak is. Nyomtatott példányokat legbiztosabban a Magyar Kerékpárosklub irodájában találnak az érdeklődők, és az online verzió is szabadon letölthető, terjeszthető: https://kerekparosklub.hu/kisokos.

(Barta)