Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Speciális tüdőrákszűrés dohányosoknak

Évente mintegy másfél millió ember életét követeli a leggyakoribb daganatos betegség, a tüdőrák, Magyarország pedig sajnos világelső a halálozások terén. A legveszélyeztetettebbek az ötvenévesnél idősebb dohányzó vagy korábban dohányzó emberek – férfiak és nők egyaránt.

A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő műtét. Mivel ez a daganattípus gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem műthető stádiumban fedezik fel. Ezért van világszerte óriási jelentősége a szűrőprogramoknak.

Magyarországon is megkezdődött egy speciális tüdőrákszűrő program (HUNCHEST2), amelynek egyik centruma az Országos Onkológiai Intézet. A szakemberek alacsony sugárterhelésű CT-vizsgálatot végeznek, amivel a hagyományos szűrés során rejtve maradó korai elváltozásokat is ki lehet mutatni.

A szűrővizsgálaton azok az ötven év feletti, de a nyolcvanadik életévüket még be nem töltő nők és férfiak vehetnek részt, akiknek nincs semmilyen ismert daganatos betegségük, és már jó ideje intenzíven dohányoznak, azaz huszonöt éven át napi egy csomag cigarettát elszívtak. Azok is jelentkezhetnek, akik tizenöt éven belül szoktak le a dohányzásról.

A programban ötven fő számára úgynevezett liquid biopsziára is lehetőség nyílik. A daganatról leváló, keringő tumorsejtek testnedvekből történő kimutatása, a képalkotó módszerekkel kombinálva, elősegítheti a tüdőrák korai felfedezését, akár abban a stádiumban, amikor a betegség még nem jár klinikai vagy radiológiai eltéréssel. A résztvevők hozzájárulása esetén – a CT-vizsgálaton kívül – vér- és vizeletmintát vesznek le az intézetben.

A vizsgálat mindössze néhány percig tart, nem okoz kellemetlenséget, nem jár káros következménnyel, ugyanakkor életet menthet. Betegség gyanúja esetén, amiről haladéktalanul értesítik az érintettet, kontrollvizsgálat, szükség esetén további kivizsgálás következhet.

A HUNCHEST2 program keretében végzett ingyenes szűrésre szeptember végéig várják a szervezők a jelentkezőket. Időpontot és további tájékoztatást munkanapokon 9.00–15.00 óráig lehet kérni az Országos Onkológiai Intézet +36-30/412-0153-as telefonszámán.

n.