Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Folytatódik a kertészeti szaktanácsadás

Fél évvel ezelőtt indította útjára kertészeti szaktanácsadási szolgáltatását a Hegyvidéki Zöld Iroda. Az eddig beérkező kérdéseket három kategóriába lehet sorolni: egyrészt a fák növényvédelmével, másrészt a tujákkal, harmadrészt pedig a szobanövények ápolásával kapcsolatban érdeklődtek a kerületi kertbarátok. Röviden összefoglaljuk a válaszokat, hogy ezzel mások kerti munkáját is segítsük.

A fák világa valahogy mindig is közel állt az emberekhez. Csodáljuk hatalmas termetüket, stabilitásukat, ahogy dacolnak az időjárás viszontagságaival, lenyűgöz minket életerejük, ahogy a kedvezőtlen időszakokban is túlélnek, fejlődnek. Ugyanakkor nehéz megértenünk fejlődésük ütemét, annyira különbözik ez felfokozott világunk folyamatos pörgésétől.Folytatodik_a_kerteszeti_szaktanacsadasAz idős gyümölcsfák ifjító metszésével kapcsolatban a szakértő óvatosságra int. Egy termetes kerületi szilfa törzsén megjelenő sebekre és a belőlük folyó sűrű, ragadós nedvre vonatkozóan a növényorvos javaslata a sebek késsel történő kinyitása és a réztartalmú szerrel zajló többszöri kezelés volt. Ettől remélhető, hogy a törzs csatornáit megtámadó – valószínűleg gomba okozta – fertőzés visszaszorul, és a fa további évtizedekig zöldellhet, a környéken élők örömére. A vadgesztenyék – stílszerűen akár örökzöldnek is nevezhető – rovarkártevők okozta problémájával kapcsolatosan a megoldást a Hegyvidéki Zöld Iroda által szervezett egységes védekezés jelentheti, amire most szeptemberben is lehet jelentkezni.
Bár azt gondolhatnánk, hogy a hegyvidéki kertekben nem jellemző a tuja, sok kérdés felmerül ezzel a növénnyel kapcsolatban is. A levelek foltszerű barnulását – a levélváltás természetes folyamatai mellett – szintén okozhatják gombafertőzések. Ezek visszaszorítása csak okszerű permetezéssel lehetséges. Jobb a bajt kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlással megelőzni, amire a kiskertbe és gyepre ajánlott (kálium- és magnéziumtartalmú) műtrágyakeverékek alkalmasak lehetnek.
Jót tesz a növényeknek, ha a tömörödött talajt felásva, kis adagokban, hőkezelt zsákos trágyát is beforgatunk. Ezzel a talaj levegősebb lesz, javul a vízháztartás és a talajélet, ami végeredményben kedvez a tujáknak is. Az idősebb tuják törzse körül kialakuló, rendszerint kopár foltok megszépítésében a szakértő több szép növényt is javasol, például az ibolyát, hagymásokat, a csillagfürtöt, a terülő mirtuszloncot, páfrányokat vagy az árnyliliomot.
Az árnyékos szobákba ajánlható, tetszetős, de igénytelen szobanövények iránt érdeklődők számára a következő növényeket ajánlja a kertész: a nagy termetű és jól alkalmazkodó mexikói bambuszpálmát, vagy gyompálmát, a túlöntözésre érzékeny, egyébként ellenálló anyósnyelvet, a párát igénylő, ám cserébe tetszetős virágot nevelő broméliákat, a manapság sok dekorációban megjelenő, kúszó vagy szívlevelű filodendront, valamint a piros szegélyű leveleivel díszítő tarka sárkányfát. Ezek mindegyike viszonylag könnyen beszerezhető virágboltokból, nagyobb kertészetekből. Mivel többségük a trópusi erdők sűrű lombozata alatti sötéthez szokott, jól viselik a félárnyékos vagy akár árnyékos szobai körülményeket, és megelégszenek heti egy-két öntözéssel.

BI.

Az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodájának szaktanácsadása folytatódik, így az őszi kerti munkák során felmerülő kérdésekre is szívesen válaszol majd a felkért szakértő. A kérdéseket a zöldpont@hegyvidek.hu címre lehet elküldeni.