Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gigantikus fotómozaik

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a LEGO Hungária Kft. 2020 decemberében jelentette be hosszú távú együttműködési szándékát. A fő cél a design és a LEGO játékrendszer összekapcsolása volt, s hogy ennek keretében minél több színes és kreatív projekt valósuljon meg.

Ezt szolgálja a Talent Awards alkotói pályázat, amelynek résztvevőitől azt kérték, mutassák be saját világukat a LEGO kockák segítségével. A szervezők szándéka szerint a LEGO így túlléphet a hagyományos felhasználási módjain, magasabb szintre érhet, az egyetemi oktatást és munkát segítő designeszközként akár a MOME hétköznapjainak részévé válhat.Gigantikus_fotomozaik1

Ahogy a pályázaton nyertes terv alapján készült mű bemutatásán Grasselli Norbert, a MOME Innovációs Központ üzletfejlesztési igazgatóhelyettese fogalmazott, az egyetem örömmel vállal szerepet a játékrendszer hazai használatának erősítésében a k+f és a design közös területein, kiaknázva a benne rejlő lehetőségeket a módszertanok, vagy a vizuális nyelvek fejlesztésében.

„Művészeti egyetemként számunkra fontos, hogy olyan partnerekkel dolgozzunk együtt, akikkel innovatívan együtt gondolkodva inspiráló és participatív projekteket hozunk létre. Ezek nemcsak a szakmának, de a nagyközönségnek is szólnak. A Talent Awards pusztán a kezdet, hiszen a LEGO-val való közös munka eredményeként még számos értékteremtő, kreatív projekt születhet” – mondta, arra utalva, hogy a mostani felhívásra elkészült alkotás „nem csupán a mű megálmodóját dicséri, de a közös munka örömét is sugározza, hiszen rengeteg kéz dolgozott azon, hogy elkészülhessen”.

Siket Lóránt, a LEGO Hungária Kft. kommunikációs vezetője szerint az eredmény mindenképpen önmagáért beszél, és méltó jelképe a MOME-val elhatározott közös küldetésüknek, amely a hazai kreatív élet fejlesztésére irányul.Gigantikus_fotomozaik2

A pályázaton első díjat nyerő, rekordnagyságú mozaik ötletgazdája, Szabó Évu arról szólt, hogy felülmúlhatatlan élmény a valóságban, ráadásul ekkora méretben látni az elképzelését. A MOME tervezőgrafikus szakos hallgatójának digitális tervét megvalósító mű közel 170 ezer elemből áll, elkészítése több mint 300 órát vett igénybe. Megépítésében csaknem százan közreműködtek a hátrányos helyzetű fiatalokból álló tekerd! kreatív csoport vezetésével.

A pop-art stílusú fotómozaik a „Beszélgetés a Campuson” címet viseli, és a művészet, a design, valamint a tudomány ezer szálon való kapcsolódását jeleníti meg. Az alkotás valóban gigantikus, hiszen 10 négyzetméternél is nagyobb súlya eléri a 150 kilogrammot.

sm.