Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sikeres_volt_az_elso_hegyideki_kipakolo

Sikeres volt az első Hegyvidéki Kipakoló

Egyszerre bolhapiac és garázsvásár, sőt annál is több a Hegyvidéki Kipakoló: egy új és üde színfoltja a XII. kerület közösségi életének. Az ötlet három itt élő fiataltól származik, Fernezelyi Nóra, Simon és Sára kezdeményezése a Hegyvidéki Önkormányzat segítségével valósult meg. Azt, hogy ez jó döntés volt, bizonyítja, hogy már az első alkalommal megtelt eladókkal és vásárlókkal a Városháza tér.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan lesznek, úgy látszik, mások fantáziáját is megmozgatta a vásár. Több régi ismerőssel találkoztunk, szinte már fesztiváli a hangulat” – foglalta össze tapasztalatait Maros Máté, aki a barátnőjével érkezett a Hegyvidéki Kipakolóra. „Szeretjük a kilencvenes évek stílusos ruháit, ilyenekre vadásztunk, és találtunk is néhányat, úgyhogy minden szempontból elégedettek vagyunk” – csatlakozott Mátéhoz lelkesen a párja.
Hasonlóképpen látta az „eladói oldalon” álló Zsuzsa, aki szerint nemcsak az adásvétel, hanem a társaság miatt is érdemes volt eljönni: „Nincs okom a panaszra, rövid idő alatt szép bevételre tettem szert, és ami különösen tetszett, hogy jó helyre kerültek a régi, szeretett tárgyaink. Több dolgot olyan régi ismerősök vettek meg, akikkel egy ideje nem találkoztunk.”
Az ötletgazda Fernezelyi testvérek elmesélték, hogy családi utazásaik során mindig szívesen megnézték a helyi vásárokat. Innen támadt az ötletük, hogy a XII. kerületben is létre kellene hozni valami hasonlót.
„Írtunk a körzeti képviselőknek, ők a polgármesteri hivatalhoz irányítottak, és az illetékesek támogatták a javaslatunkat. Annyiban más ez, mint a klasszikus garázsvásárok, hogy nemcsak a környéknek, hanem az egész kerületnek szól” – mondta Fernezelyi Soma. Testvére, Sára ezt azzal egészítette ki, hogy bár alapvetően fiatalos programnak szánták, a Hegyvidéki Kipakoló érezhetően az összes korosztályt megmozgatta. Sok volt a gyermekes család, jöttek középkorúak, és idősebbek is szép számban érkeztek.
„Európa szinte minden jelentős városában rendeznek bolhapiacokat, ezek sok ezer embert vonzanak. Mi viszont nem akartunk ekkora rendezvényt, sokkal inkább egy a Hegyvidék arculatához illő eseményben gondolkodtunk, ami kifejezi a számunkra fontos zöld gondolatot is. A cél az, hogy adjunk új esélyt a megunt, nekünk már nem fontos, ám még használható tárgyainknak” – szólt az előzményekről Pokorni Zoltán.
A szervezők eredetileg harminc asztalt terveztek felállítani, majd a nagy érdeklődés miatt ezt negyvenre növelték. „Minden hónap utolsó vasárnapján lesz kipakoló, az első negyedév tapasztalatai alapján döntünk a folytatásról. Most azt látjuk, hogy egymásra találtak a vevők és az eladók, sikeres tehát a vásár” – összegzett a polgármester.
A Fernezelyi testvérek még a koronavírus megjelenése előtt keresték meg az önkormányzatot. „Először kicsit csodálkoztunk, de aztán hamar ráéreztünk arra, hogy igenis lesz helye ennek a kerületben. Manapság az emberek jó része állandóan vásárol, a régi holmikat pedig egyszerűen kidobja. Ez pedig a környezetvédelem szempontjából is rendkívül aggályos” – mondta Fonti Krisztina.
A Hegyvidéki Kipakoló lehetőséget ad arra, hogy a megunt tárgyak tovább szolgáljanak, míg az eladói oldalon némi bevételt hozzanak. „Vásárlóként a használt cikkek megvételével nagyon sokat teszünk a fogyasztói kultúra miatt kialakuló túltermelés ellen, ezzel is kímélve a bolygónkat” – folytatta az alpolgármester. Ő is kiemelte, hogy a vintage kultúra, azaz a használt tárgyak és főleg a ruhák vásárlása nagy divat a fiatalok körében, a kerületi rendezvényen azonban valamennyi korosztály képviseltette magát.
A kipakolón szigorúan szabályozva van az árusítható tárgyak köre, tilos új árucikkeket, valamint kézműves termékeket, élelmiszert, élő állatot vagy növényt kínálni. A standbérlésre regisztrálni kell, amit a Hegyvidéki Önkormányzat e-ügyintézési portálján keresztül lehet megtenni. A regisztrációs díj a kerületi lakosok számára 1000, egyébként 10 000 forint – az önkormányzat ugyanis arra törekszik, hogy a Hegyvidéki Kipakoló valóban az itt élők programja legyen.

MM.

 

További információk a Hegyvidéki Kipakolóról: https://garazsvasar.hegyvidek.hu/