Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bemutatkozik a Budapesti Városvédő Egyesület

A Budapesti Városvédő Egyesület tíz éve létezik és működik a XII. kerületben. A Szoboszlai utca 2–4. címet törölnünk kellett, hiszen az irodaházat bontják nemsokára, és mi átköltöztünk a Böszörményi út másik oldalára, a 13–15.-be, a volt Életház-Biocentrum helyére.

Bár egyesületünk a múlt évben elvesztette örökös tiszteletbeli elnökét, Ráday Mihályt, de az egyesület megalapításának 40. évfordulóját még az ő életében kezdtük szervezni. Ez nem azt jelenti, hogy csupán a kerek számok bűvöletében élünk, de igyekszünk az adódó jeles alkalmakat is a lokálpatriotizmus erősítésére, a gyakorlatias ismeretterjesztésre, a kultúrtörténelmi látókörtágításra és a környezettudatos magatartás fejlesztésére felhasználni.

Jelenleg aktívan működő csoportjaink sora foglalkozik épített és szellemi örökségünkkel. A legaktívabb talán a templomtörténeti és a fotóscsoport. A csendrendeleti és környezetvédelmi csoport is szabályos időközönként találkozik új irodánkban. A templomtörténeti csoport kutató- és rendszerező munkájának eredménye az a könyvsorozat, amely a főváros államilag elismert összes egyháza templomait mutatja be, kerületenként. Ezeket a könyveket irodánkban kedvező áron meg is lehet vásárolni.

A hegyvidéki városvédő csoport vándorkiállítása – „A Bauhaus és a Római Iskola hatása a Hegyvidék építészetében” – az önkormányzat épülete és a Hegyvidék Galéria után a harmadik helyszínére érkezik nemsokára. A fotóscsoport legközelebb a Magyar Fotográfiai Egyesület Belgrád rakparti kiállítótermében mutatkozik be.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Böszörményi út 13–15.-ben! Nyitvatartásunk áprilisban és májusban: kedden 13.00–17.00, szerdán 10.00–14.00, csütörtökön 12.00–14.00 óráig.

Surányi András

a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke