Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Demensellátással bővült a Normafa Gondozási Központ

A járványhullámok, valamint a felújítások miatti szünet után újranyitott a Normafa Gondozási Központ. Az épületen belüli átalakítások a funkcióbővítés miatt történtek: az intézmény immár demens időseket is ellát.

„A Normafa Gondozási Központot is be kellett zárni a koronavírus-járvány kezdetekor. Az idősek nagyon várták már az újranyitást, hiszen fontos számukra, hogy közösségben, otthonos és biztonságos körülmények között tudják eltölteni hétköznapjaikat” – mondta el Fonti Krisztina alpolgármester, aki Pokorni Zoltán polgármesterrel közösen látogatta meg a néhány napja ismét működő szociális intézményt.

A központ demensek ellátásával bővítette a profilját, a polgármesteri hivatal szerves részévé váló Demencia Iroda munkája során ugyanis számos olyan család került látótérbe, aminek a tagjai ezzel a betegséggel élő idős rokonokat gondoznak. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a profilbővítés miatt szükségessé vált az épület kismértékű átformálása, mivel az új funkciókhoz új helyiségeket kellett kialakítani. Akadálymentes mellékhelyiség és zuhanyzó, továbbá pihenőszoba, valamint egy olyan helyiség is épült, ahol külön is lehet kis csoportos foglalkozásokat tartani demens időseknek.Demensellatassal_bovult_a_Normafa_Gondozasi_Kozpont1

Két fontos beruházás még hátravan a Normafa Gondozási Központban. A következő hónapokban a kert szépül meg és válik biztonságosabbá, továbbá egy lift készül a bejáratnál, hogy a mozgásukban korlátozottak akadálymentesen közelíthessék meg az intézményt.

Fojtíková Katarína, a Hegyvidéki Szociális Központ vezetője elmondta, hogy a gondozónők nagy része részt vett egy pályázat keretében biztosított demensgondozói képzésen. Ez a szakképesítés a házi segítségnyújtásban is hasznos tudást jelent, hiszen egyre több az olyan ágyhoz kötött demens ember, akit már nem lehet integrálni a nappali ellátásba.

A központ munkatársai az intézmény zárva tartásának idején is kapcsolatban maradtak az idősekkel. Igény szerint bevásároltak, gyógyszert váltottak ki nekik, és biztosították részükre az ebédkiszállítást.Demensellatassal_bovult_a_Normafa_Gondozasi_Kozpont2

A Hegyvidéki Önkormányzat 2020 júniusában döntött úgy, hogy átalakítja az idősek nappali ellátását, és vegyes nappali ellátást biztosít demens és nem demens időseknek a Normafa Gondozási Központban. Az integrált ellátás előnye, hogy a jobb egészségi állapotú idősek pozitív hatással vannak súlyosabb állapotban lévő társaikra, és a kölcsönös elfogadás elősegíti az emberi értékek megőrzését, csökkenti a kirekesztettség érzését.

k.