Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Élménysíelés a Normafán fogyatékossággal élőknek

A Normafa Park Látogatóközpont területén található az ország egyik legjobb minőségű téli-nyári sí- és snowboardtanpályája, amelyet a Normafa Síiskola működtet. Itt nemcsak hagyományos órákat tartanak a szakemberek, hanem fogyatékossággal élőkkel is foglalkoznak. Erről kérdeztük a síiskolát vezető Krakler Katát.

 • Szereti a kihívásokat? Azért kérdezem, mert Magyarországon a síoktatás nem tartozik a „sztárszakmák” közé.
 • A kihívásokat kifejezetten szeretem, és keresem is folyamatosan a munkámban. Az elmúlt bő tíz évben megszaporodott a hazai műanyag pályás síiskolák száma, közel harmincöt tanpálya üzemel. Emellett a havas terepek is igen gyors ütemben fejlődtek. Évről évre több jól síző fiatal, korábbi versenyző vagy testnevelő tanár jelentkezik sí- vagy snowboardoktatói képzésre.
 • Ön miért kezdett el fogyatékossággal élőkkel foglalkozni?
 • Síoktató kollégáim közül többen pedagógiai végzettséggel rendelkeznek, és többször említették, hogy a szülők nehezen találnak sportolási lehetőséget akár sajátos nevelési igényű vagy kerekesszékes gyermekeik számára. Ez inspirált arra, hogy az ezirányú szakképesítéssel rendelkező oktatók közreműködésével meghirdessük a síelést első körben gyerekeknek. Mindkét síiskolánk tagja a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszternek; 2021 őszén éppen a Normafa Park Látogatóközpontban volt az időszakos gyűlésünk. Meghívott vendégként érkezett a Paraktív Integrációs Alapítvány képviseletében Dani Gyöngyi, a többszörös paralimpikon vívó és síző, valamint Jancsó Péter, akinek a tulajdonát képezi tíz sízésre kialakított, speciális bob. Számomra nem volt kérdés, hogy meg kell keresnem őket, és valamilyen módon együtt kell dolgoznom velük. Tudtam, hogy a Normafa Síiskola tanpályája a kialakításának köszönhetően alkalmas lehet kerekesszékben élő gyerekek élménysíeltetésére. Gyöngyi hamarosan kipróbálta és megfelelőnek ítélte a pályát, majd meghívtuk Fábián Attilát, az egyetlen olyan szakembert, aki parasível foglalkozik Magyarországon. Jancsó Péter rendelkezésünkre bocsátotta a bobokat, így Attila két alkalommal műanyagon, egyszer pedig Eplényben, már havon tartott igen tartalmas, jó hangulatú és hasznos képzést oktatóinknak. Ezután pedig már a gyerekek következtek: a Mozgásjavító intézmény ügyes és aranyos lakói érkeztek Eplénybe, januárban és februárban négy alkalommal is csúsztunk velük. Hatalmas élmény volt!Elmenysieles_a_Normafan
 • Ha jól tudom, amatőrökkel, szabadidős tevékenységként, ön az egyetlen, aki fogyatékossággal élőket sízni tanít.
 • A LÁSS egyesület szervezésében látássérültekkel – szabadidősport-jelleggel – foglalkoznak síoktatók, havon, külföldön. Velük nem dolgoztam, egyelőre. Talán egyszer lenne kedvük kipróbálni egy műanyag pályát is. Kerekesszékben élő és halmozottan sérült gyerekekkel jelen pillanatban élménysíjelleggel csak mi – a Paraktív Integrációs Alapítvány és a síiskola – foglalkozunk. Áprilistól minden szerdán és csütörtökön érkeznek srácok a Pető Intézetből és a Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonból.
 • Lelkesek?
 • Igen! Ki így, ki úgy, mindenki a maga módján. Van, akin kifejezetten észrevehető, hogy örül és jól érzi magát, alapból jobban kommunikál. Sízés közben nagyokat sikít, fülig ér a szája, ki sem akar szállni a bobból, a foglalkozás végén pedig ölelgeti az oktatókat. Vannak, akik csendesebben, visszafogottabban adják jelét annak, hogy élvezik a tanulást. Befelé örülnek. És vannak olyan gyerekek is, akiknek a tekintetében, az arcvonásán látszik, hogy valami más történik, mint ami a megszokott.
 • Mit tapasztal, számukra milyen előnyökkel jár, hogy részt vesznek a programban?
 • Élvezeti tényező számukra az élmény, a jó levegő, a szép környezet. Az, hogy kimozdulnak a környezetükből, busszal utaznak, ismeretlen arcokat látnak, új hangokat hallanak. Ezek a legfontosabb pozitívumok, no és persze a Normafán kapott finom rétes sem utolsó! A fiatalok ugyanis a „Találkozzunk újra a Normafán” programsorozatnak köszönhetően, az Aktív Magyarország támogatásával vesznek részt a foglalkozásokon.
 • Lehet valamelyikükből akár paralimpikon is? A mostani paralimpián Dumity Richárd személyében egyetlen parasíző képviselte Magyarországot.
 • Első lépésként a szabadidősport- és az élménysíprogramunkat szeretnénk felfuttatni. Célunk, hogy tavasztól az első hazai sípálya megnyitásáig a Normafa Síiskolába tudjanak jönni a gyerekek, aztán havas pályára visszük őket. Ehhez keresünk támogatókat. A továbbiakban pedig az aktív sportolásra alkalmas, ép kezű gyerekeket, fiatalokat szeretnénk megtanítani az önálló sízésre. Ehhez már nemcsak a bobra van szükség, hanem speciális mankókra is. S hogy kiből lesz paralimpikon síző? Úgy gondolom, mi megtettük a kezdőlépést. A folytatás garantált, az elszántságunk töretlen, a lehetőségeink adottak. Rajtunk nem múlik, hogy a legközelebbi paralimpián már ne egy, hanem több alpesi parasíző álljon rajthoz!

sm.

 

Információ: +36-70/376-0634, info@normafasiiskola.hu