Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Húsvéti családi nap énekkel, tánccal, játékkal

Hogyan tud tojást tojni a húsvéti nyúl? – ez a kérdés is szóba került a hagyományos „Böjt és húsvét” családi programon. A vidám kvíz mellett gyerekműsor, bábelőadás és kézműves foglalkozás várta a látogatókat a Jókai Klubban.

„Mindig az egyházi ünnepekhez igazodnak a programjaink, olyanok, mint egyfajta megállók. Lehetőséget adnak arra, hogy egy picit megpihenjünk, elgondolkodjunk az életünkön, visszanézzünk, és előre is tekintsünk. Ilyen alkalom a böjti időszak vége és a húsvét, amit minden évben családi rendezvénnyel ünneplünk” – beszélt a Jókai Klub és a Budapest Hegyvidék XII. Kerület Német Nemzetiségi Önkormányzat által immár tizedik alkalommal megrendezett családi nap előzményeiről Kövesdiné Martin Nóra, a német önkormányzat elnöke. Szerinte a jelképeinket minél fiatalabb korban meg kell ismerni ahhoz, hogy akkor és később is megértsük ünnepeink valós értékeit.Husveti_csaladi_nap1A hagyományos „Böjt és húsvét” programon ezúttal is mindenki számára közös szórakozást kínált a táncház, az interaktív bábelőadás, a kecskesimogató és a kézműves foglalkozás. Ez utóbbin kizárólag természetes anyagokból készültek a húsvétfára való díszek, a csuhébabák, a zokninyuszik vagy az egyedi vessző-fejdíszek.
A rendezvény nyitányaként a böjt és a húsvét örök érvényű üzenetére hívta fel a figyelmet Kocsis István atya, az Istenhegyi Szent László Plébánia plébánosa. Ezután minden szem a gyerekekre szegeződött: a Svábhegyi Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola 4. c osztályának diákjai énekeltek, a Normafa Óvoda német nemzetiségi csoportjába járók pedig – a nagy sikerre való tekintettel – kétszer is bemutatták német táncukat, előbb zenei aláfestéssel, majd zene nélkül.Husveti_csaladi_nap2Rózsavölgyi Virág vezetésével játékos kvíz zajlott, ami után a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium pedagógusa örömmel mesélte, hogy a hegyvidéki gyerekek még a legnehezebb kérdésekre is tudták a válaszokat. A többi között kiderült, hogy a húsvét – németül: ostern – a kelta Ostara istennő nevéből ered, aki azért, hogy gyermekei kedvében járjon, az egyik kedvenc madarát nyúllá változtatta, az pedig színes tojásokat kezdett tojni.
Ismerték a kvízjátékosok azt a régi frank hiedelmet is, hogy aki húsvétvasárnap megfürdik a feldíszített kútban, nemcsak egészséges lesz, hanem egyúttal megszabadul a szeplőitől. Ha pedig barkát teszünk a tetőre, a vihar megkíméli a házunkat. A jó válaszokért csokitojás járt, ám amúgy sem maradt éhes senki, mert a szervezők jóvoltából valamennyi vendégnek jutott házi lekvár és kalács.Husveti_csaladi_nap3

MM.