Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ingyenes_etkeztetessel_segit_az_onkormanyzat

Ingyenes étkeztetéssel segít az önkormányzat

Fonti Krisztina alpolgármester vezetésével folyamatosan dolgozik a Hegyvidéki Menekültsegítő Csoport. Az önkormányzat azzal a céllal hozta létre a csoportot, hogy segítse a XII. kerületben menedéket kereső ukrán menekülteket, valamint lehetőség szerint támogassa a Kárpátalján maradó magyarokat.
Korábban a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület közreműködésével már eljuttattak adományokkal megrakott két teherautót Lónyára, a gyűjtés azonban még nem ért véget. Továbbra is várják a felajánlásokat, változás ugyanakkor, hogy most elsősorban tartós élelmiszerekre van szükség.
„Nagydobronyba vinnénk egy szállítmányt, a kárpátaljai település kifejezetten hosszan eltartható élelmiszereket, konzerveket és hasonlókat kért. Ezekből egyelőre nem rendelkezünk elegendő mennyiséggel, emiatt még nem tudtuk elindítani a teherautót” – mondta el lapunknak Fonti Krisztina. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy kizárólag a polgármesteri hivatal főportáján és munkaidőben lehet leadni az adományokat, amiket a Böszörményi út 19. szám alatti helyiségben válogatnak és dobozolnak a segítők.
Működik a Hegyvidéki Önkormányzat 12001008-00155297-01000002 számú segélyszámlája, az oda érkező pénzösszegek a XII. kerületben élő menekültek ellátását segítik. Az emberek egy része magánlakásokban, házakban talált átmeneti otthonra, mások a Mátyás király úti zarándokszálláson, valamint az önkormányzat balatoni üdülőjében kaptak elhelyezést.
Új támogatási forma, hogy ingyenesen vehetik igénybe az étkeztetést a Hegyvidéken tartózkodó és itt valamelyik önkormányzati vagy a Közép-Budai Tankerületi Központhoz tartozó oktatási-nevelési intézménybe járó menekült gyerekek. Két ukrán gyerek felvételt nyert a Normafa Óvodák vegyes csoportjába, amelybe különböző korú óvodások járnak. Vannak köztük, akik már elérték az iskolaköteles kort, ám még egy évet az óvodában maradnak, és vannak fiatalabbak is.
„Régi a kapcsolatunk az ukrán nagykövetséggel, már eddig is fogadtuk az ott dolgozók gyermekeit – szólt a háttérről Doba Csilla óvodavezető. – Az évek során japán, orosz, amerikai és még számos nemzet óvodásai is jöttek hozzánk. Az óvodapedagógusainknak van tehát gyakorlatuk ezen a téren, aminek most jó hasznát veszik. Sokat segít a követség magyar nyelvű kapcsolattartója, és az orosztudásunkat is megpróbáljuk feleleveníteni.”
Az óvoda vezetője hozzátette, hogy az internetről töltöttek le ukrán nyelvű, óvodásoknak szóló feladatokat, míg az egyik kolléga a telefonjára telepített hangos fordítóval igyekszik kommunikálni. Az ukrán gyerekeket gyorsan elfogadták a többiek, és ők is láthatóan jól érzik magukat. Előny, hogy egyiküknek vannak magyar gyökerei, és érti a nyelvet, ha egyelőre még nem is beszéli.
„Mindketten szabálykövetők és fegyelmezettek, ami egyébként igaz az összes óvodásunkra – folytatta Doba Csilla. – A gyerekeinket toleranciára, elfogadásra neveljük, hogy ne féljenek a másságtól, hanem támogassák azokat, akik erre rászorulnak. Ez a mostani helyzetben különösen fontos, és nagy segítséget jelent abban, hogy a vendégeink jól érezzék magukat nálunk.”
Hasonló a helyzet a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban, ahová hat ukrán kisiskolást vettek fel. Miként Patkó Lajos igazgató fogalmazott, az intézmény mindig is büszke volt a sokszínűségére, az új tanulókkal pedig mindenki gazdagodott.
„Magyar nemzetiségű diákokról van szó, akik jól beszélnek magyarul, nálunk pedig otthon érezhetik magukat. Természetesen azt mondják, hogy minél hamarabb szeretnének hazamenni; a mi dolgunk most segíteni őket hasznosan eltölteni az időt, hogy kellemes élményeket szerezzenek” – emelte ki az igazgató. Mint mondta, bár még csak rövid ideje vannak itt, az Ukrajnából érkező gyerekek gyorsan beilleszkedtek, befogadták őket az osztálytársaik, hamar megtalálták a közös hangot velük és a pedagógusokkal is.
Változatlanul lehet ideiglenes lakhatást felajánlani a karpataljaert@maltai.hu e-mail-címen, és ugyanide írhatnak azok is, akik szállást keresnek menekültek számára. Egyéb további információ: hms@hegyvidek.hu, 06-80/630-102 (ingyenesen hívható zöldszám), valamint mindennap 8–18 óráig a 06-30/644-6278, 06-30/630-9749, 06-30/644-6628 telefonszámokon.

-os