Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A kisgyermekeseknél is elkél a segítség

A nehéz élethelyzetbe kerülő kisgyermekes szülők életét igyekszik könnyebbé tenni immár húsz éve az Otthon Segítünk Alapítvány. Az országos szervezet helyi szolgálata az idén ismét meghirdeti ingyenes önkéntes segítői képzését.

„Az önkéntes segítők képzését 2020 elején szerveztük meg utoljára a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. A tanfolyamot még éppen be tudtuk fejezni; az utolsó alkalom másnapján bezárt a hely és vele együtt gyakorlatilag az egész ország a koronavírus-járvány miatt” – mondta el lapunknak Bodnár Klára, az Otthon Segítünk Alapítvány II. és XII. kerületi szolgálatának önkénteskoordinátora.

A civil szervezet munkatársa felidézte, hogy a pandémia kezdetén önkénteseik – különösen az idősebbek, a hozzátartozóik kérésére – otthon maradtak, de a fertőzéstől félve a kisgyermekes családok sem mertek személyes segítséget kérni. Annak érdekében, hogy az önkéntesek közössége együtt maradjon, a korlátozások enyhítését követően szabadtéri csapatépítő programokat szerveztek, például idegenvezetéses városi sétát, vagy épp nordic walking-foglalkozásokon vettek részt a Normafánál. A családokkal sokáig online és telefonon tartották a kapcsolatot, miután pedig országszerte megkezdődtek az oltások, a kisgyermekes szülők közül ismét egyre többen kérték a segítségüket.

„A csapatépítő programok ellenére a járvány idején jelentősen megcsappant az önkénteseink száma, az idősebbek közül többen is felhagytak ezzel a foglalatossággal. A helyükre érkezett néhány új, fiatal tag, de szükségünk van még másokra is, minden korosztályból” – hívták fel a figyelmet a koordinátorok.

Az alapítvány elsősorban azoknak a jelentkezését várja, akiknek van szülői tapasztalata, és szívesen segítenének heti egy-két alkalommal kisgyermekes családoknak. Olyanoknak, akiknél ikrek születtek, vagy a gyerekek mellé újabb baba érkezett, vagy azoknak az anyukáknak, apukáknak, akik válás, egészségügyi probléma, bármilyen más ok miatt egyedül maradtak gyermekeikkel.

„Önkénteseink a szülő jelenlétében foglalkoznak a gyerekekkel, nem bébiszitterkedést vállalunk” – hangsúlyozta Bodnár Klára, hozzátéve, hogy alapvetően átmeneti segítséget szeretnének nyújtani. Többnyire három-hat hónapig vannak jelen egy-egy család életében.

Az önkéntesnek jelentkezők részt vesznek egy 50 órás, ingyenes felkészítésen. A tanfolyam, aminek a megszervezéséhez a Hegyvidéki Önkormányzat civil pályázatán nyert támogatást az alapítvány, hamarosan ismét elindul a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

n.

 

Jelentkezni lehet az Otthon Segítünk Alapítvány helyi önkénteseinél: Bodnár Klára koordinátornál (06-20/386-6958, bodnar.klara@gmail.com) vagy Eszes Réka társkoordinátornál (06-30/523-0104, eszes.reka@gmail.com). Bővebb információ a szervezet munkájáról: www.otthonsegitunk.hu