Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Természetközeli angolkert patakkal és aranyhalakkal

A természet áprilisi ébredésének idején látogattuk meg a tavalyi „Kertemben a természet” pályázat egyik díjazottját. A kissvábhegyi kerítés mögött nemcsak virágzó hagymásokat, hanem a kerthez kapcsolódó temérdek élményt és történetet is találtunk.

Ha időrendben szeretnénk írni az általunk meglátogatott díjnyertes kissvábhegyi kertről, akkor mindenképpen a tekintélyes hárssal kell kezdeni, amely már majdnem száz éve áll itt. Terebélyes lombja jótékony árnyékba burkolja a ház és a kert egy részét is. Alatta, a félárnyékban lágy szárú talajtakarók és cserjék zöldellnek a hűvös atmoszférát erősítő faragott kő dísztárgyak körül. A japán juhar leendő, elegáns lombja már épp kezd kihajtani, a kecskerágókon viszont még a tavalyi bogyók piroslanak.Termeszetkozeli_angolkert1Itt ered a patak is, amely a fa öles törzsét megkerülve kanyarog a természet adta domboldalon. Útja során nagy kövekből rakott rézsűn bukdácsol lefelé, a tóba érkezve, apró vízesésként, egy mélyebb medencébe hullik vize. Megnyugtató csobogása megtölti a kert levegőjét, és finoman hozzájárul a patakból ivó kőgalambok romantikus hangulatához.
A tó jellegzetessége, hogy nem igényel semmilyen kezelést, vegyszert. A benne élő aranyhalak – amelyek miatt létesült – nem kapnak enni, abból táplálkoznak, amit találnak. Azt, hogy mennyire nem spártaiak a körülmények, a rendszeres szaporulat mutatja a legjobban. A halak végzik a szúnyogirtást is: innen biztosan nem kel ki egyetlen vérszívó sem!
A néhány négyzetméteres vízfelület a madarakat is vonzza. Az ivás és fürdés lehetőségével sok környékbeli szárnyas él. A béketűrő, zsemleszínű retriever kint felejtett labdájával éjszaka a róka játszik, a mókus diókat rejt a mulccsal takart ágyásokba, és sünök járőröznek a bokrok alatt. Egyszer egy egész erdeiegér-család vendégeskedett a kertben, de őket azért a spájz felfedezése előtt a közeli erdőbe száműzték a tulajdonosok. Vaddisznócsalád szerencsére még nem járt erre, bár a közeli kiserdőben már látták őket.Termeszetkozeli_angolkert2A tó körül tavasszal gyönyörűen virítanak a boglárkafélék. A mocsári gólyahír kerti rokonainak tündöklő, napsárga szirmai a vízben tükröződve még szebbek. A legtöbb vízi növény később kezd kihajtani, de a part mellett néhány telt virágú nárcisz, jácint és szívvirág már ilyenkor is virágzik.
A magnólia bimbói is duzzadnak, az ereszcsatornán futó lilaakác pedig már virágfürtjeit neveli. Korábban nagy tuják is nőttek a kertben, de kiöregedtek, megbetegedtek, ezért ki kellett vágni őket. Most egy páfrányfenyő áll a legnagyobb jövő előtt, amely akár a hársfát is túlélheti, bár ma még csak karvastagságú a törzse, és alig három méter a magassága.
Az előkert védett völgyet képez, ahová ritkán süt be a nap – ez az árnyékliliomok és páfrányok birodalma. Mindkét növényből kisebb gyűjteményt lehetne összeállítani, annyiféle bújik meg a kövekből rakott támfal réseiben és kis tisztásain. A bejárat melletti kővázában az idén is hunyorok nyílnak, amelyek elvirágzás után a kert árnyas részébe költöznek, más látványosságoknak adva át a helyüket.Termeszetkozeli_angolkert3A kőpadjaival, védett és árnyékos fekvésével és halkan csobogó patakjával elcsendesülésre csábító kert nyújtotta élményt három különböző stílusú terasz egészíti ki. Az egyik kicsit a kert meghosszabbítása is lehetne, hiszen itt leülve csak a környék fáinak lombja látszik. A második a mediterrán növények otthona, ahol a szabadban áttelelő leanderek, citrusfélék, olajfa, hibiszkuszok és társaik érzik jól magukat. A harmadik pedig a – főleg nyáron – akár trópusinak is nevezhető tetőkert, ahol csak az öntözőrendszer segítségének köszönhető a bőséges napfényben fürdő kaspókba ültetett bokrok burjánzása.
Tíz év munkája van a kert és a teraszok kialakításában, de ahogy a legtöbb esetben lenni szokott, a tulajdonosok szerint még most sincs kész. A párás környezetben gombás megbetegedésre hajlamos tujákat permetezni kellene a megelőzés érdekében, a magnólia rügyei most kisebbek, tehát meg kell trágyázni, a füvet pedig fel kellene újítani. A kert mindig ad munkát, ami egyeseknek talán nyűg, másoknak viszont megnyugvást biztosító, kedves időtöltés.Termeszetkozeli_angolkert4Egy kertet nem elég egyszer megnézni, mivel minden évszakban más arcát mutatja. Ide is érdemes lesz visszatérni nyár elején vagy ősszel, és újra kinyitni a kertkaput, amely mellett ott virít büszkén a „Kertemben a természet” pályázat színes táblája.

B. I.