Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Valóra vált álom – megnyílt a Szent László Közösségi Ház

Igazi családdá formálódott az elmúlt évtizedekben az Istenhegyi Szent László Plébánia közössége, amely mindig szívesen fogadja az új tagokat. Ezért is örömteli, hogy most teret és lehetőséget kaptak arra, hogy még több időt tölthessenek együtt: Kuklon Edit zongoraestjével ugyanis megnyitott a Szent László Közösségi Ház a Cédrus utca 2. szám alatt. A közeljövő programjairól és a még megvalósításra váró tervekről Kocsis István atyát kérdeztük.

 • Huszonkét évvel ezelőtt tartotta az első prédikációját a templomukban, és akkor elmondta, hogy azt szeretné, ha a plébánia a közösségek közössége lenne – erről karácsony előtt beszélt lapunknak. Nemrég kaptuk a hírt, hogy a Cédrus utca 2. szám alatt megnyitott a Szent László Közösségi Ház. Régi álom vált tehát most valóra.
 • Legutóbbi beszélgetésünkkor is szóba került, hogy a plébánián csak egy kisebb terem van, ahol már nagyon szűkösen fértünk el. 2013-ban, az érsekségi vizitáció alkalmával Erdő Péter bíboros úrnak is felvetettem a közösségi ház ötletét. Azt mondta, hogy az építési engedélyt csak akkor tudja aláírni, ha az épület rendelkezik majd egy legalább százötven fő befogadására alkalmas nagyteremmel. Nem sokkal később már el is készültek a látványterveink. A Városkúti úton volt egy örökölt házunk, amit 150 millió forintért eladtunk, az állam pedig további 400 millió forinttal támogatott minket. Tavaly az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye megépítette a közösségi házat, amelyben egy százötven fő befogadására alkalmas nagyterem is helyett kapott.
 • Emlékezetes volt a Szent László Közösségi Ház megnyitója! Az Istenhegyi zenei esték című koncertsorozat részeként a Liszt Ferenc-díjas Klukon Edit zongoraestjét hallhattuk.
 • Korábban már hallottam Edittől Joseph Haydn Megváltónk hét utolsó szava a kereszten című átiratát – emlékszem, könny szökött a szemembe. Akkor elhatároztam, hogy ezzel a gyönyörű előadással ünnepeljük majd az új közösségi házunkat. Nagyon örültem, amikor Edit ajándékként felajánlotta ezt a csodálatos zongoraestét, ráadásul még egy zongorát is kölcsönkaptunk. Később Klukon Edit ismét eljön hozzánk, április 28-án Ránki Fülöppel, május 25-én pedig Ránki Dezsővel közösen tart négykezes zongoraestet.Valora_valt_alom1
 • Milyen programoknak ad még otthont a közösségi ház a közeljövőben?
 • A plébániaközösség életében fontos szerepe van a karitatív tevékenységnek. Legutóbb a kárpátaljai rászorulóknak gyűjtöttünk hárommázsányi adományt és hatszázezer forintot, amit a személyes kapcsolataink révén juttattunk el hozzájuk. Az épület tágas, és mivel igény is van rá, helyet tudunk biztosítani különböző csoportos foglalkozásoknak. A húsvétot itt ünnepeltük – korábban rendszerint a plébánia udvarán jöttünk össze, most viszont a vasárnap reggeli mise után pezsgős köszöntést tartottunk a Szent László Közösségi Házban. Április végén és májusban is lesz két olyan alkalom, amikor valakinek a születésnapját üli itt a családja, és esküvőre is bejelentkeztek már. Júniusban lesz a Szent László-nap, a plébánia ünnepe. A terveink szerint ősztől újabb zenei estéket tartunk, mert hiszek abban, hogy a zene közelebb segíti az embert Istenhez. Szeptemberben terményhálaadás következik, majd készülünk az adventi programokra és az új évre. Az egyik kisebb teremben kávézót szeretnénk kialakítani, amely a fiatalok találkozására biztosítana teret. A technikai részletek még kialakulóban vannak, de sok lelkesítő elképzelésünk van a házzal kapcsolatban, amelyet hivatalosan még nem is adtunk át, ám már megtöltöttük élettel, hiszen nagyon vártunk rá.
 • Hogyan fogadták a hívek a Szent László Közösségi Házat?
 • Még nyitás előtt meg tudtuk mutatni belülről az épületet a közösségnek, farsang vasárnapján. Mindenkinek nagyon tetszett! Forralt borral, teával, fánkkal, pogácsával kínáltuk a testvéreket. Együtt örültünk, hogy tovább virágozhat a közösségi életünk; nagy reménységgel nézünk előre.
 • Minek köszönhető, hogy egyre többen csatlakoznak a plébánia közösségéhez?
 • Befogadó közösség vagyunk, folyamatosan igyekszünk megszólítani az embereket. Sok-sok programmal, nyitottsággal várunk mindenkit, hogy érezzük: Isten és egymás szeretetében jó együtt lenni. A járvány miatt egyharmadára csökkent a templomba járók száma, tavaly még a virágvasárnapot sem tarthattuk meg közösen, most már szerencsére ismét együtt lehettünk.Valora_valt_alom2
 • Vannak még megvalósításra váró álmaik?
 • Hetvenöt gyermekkel 2021 szeptemberében megkezdte működését az óvodánk, jelenleg annyi a jelentkező, hogy két újabb csoportra lenne szükség. Gondolkodunk a bővítésen, ugyanakkor tudjuk, hogy ehhez igen komoly anyagi támogatás kellene. Májusban felújítjuk a viharban megsérülő templomtornyot, a rajta lévő mechanikus órát éppen a beszélgetésünk napján indította újra a szerelő. Jó lenne bővíteni a gyönyörű kis templomunkat, hiszen egyre többen vagyunk. De van videorendszerünk és hangtechnikánk, így a parkban is eljuthatunk azokhoz, akik már nem férnek be a templomba. Vannak még terveink, haladunk előre, a gondviselő Isten segítségével.

Boussebaa Mimi