Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bejárják az országot a Szabadság Vándorai

Két éve már a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. keretében működik a kerület egyik legrégibb sportközössége, a Szabadság Vándorai természetjáró-szakosztály. A nagyjából 50 fős társaság tagjai zömében nyugdíjasok, de fiatalabbakat, családokat és egyedülállókat is szívesen fogadnak. Érdemes csatlakozni, mert értő vezetők segítségével nemcsak a környéket barangolják be, hanem az ország távolabbi pontjaira, sőt a határon túlra is eljutnak.
Jellemzően 10-15 kilométeres, könnyebb túrákra vállalkoznak. Télen vannak rövidebbek is, hogy ha az időjárás nem kedvező, időben hazaérhessenek a résztvevők – mesélte Sütő-Nagy István szakosztályvezető. Mint mondta, igyekeznek mindig máshová menni, a budai hegyekben viszont évente kétszer-háromszor is kirándulnak.
Sütő-Nagy Lajos vezetésével 80-100 kilométernél távolabbra nem utaznak, viszont az immár hatvan éve túrákat irányító dr. Arday Lajosné messzebbre is elviszi a csapatot. Vele leginkább a Mátrát és a Bükköt járják, de ebben az évben a Balaton-felvidéket is belevették a programba. Ilyenkor korán indulnak, busszal vagy vonattal mennek a célhelyre, túráznak, majd este hazajönnek.Bejarjak_az_orszagot_a_Szabadsag_VandoraiMájusban csütörtöktől vasárnapig Sátoraljaújhely térségét fedezik fel a Szabadság Vándorai. „Beveszik” Füzér várát, bejárják a Nagy-Milic területét, aztán irány a mai Szlovákia, hogy Borsiban megnézzék a Rákóczi-kastélyt! Vörös Attila felvidéki cserkészvezetővel, akivel minden évben nyolcnapos túrákat szerveznek, az idén Mezőlaborc környékét látogatják meg.
Szeptembertől júniusig általában havi két ingyenes, rövidebb túrát hirdet a szakosztály, többnyire az első és a harmadik szombaton. Az időpontokról, a távról és egyéb tudnivalókról lapunk sportoldalán, az Aktív Hegyvidék programjai közt is olvashatnak az érdeklődők.
A közösség tagjai minden hónap harmadik szerdáján összegyűlnek a Törpe utcai Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Az előadásokon olyan helyeket mutatnak be, ahol már jártak, vagy ahová érdemes elmenni. Természetesen ezek az alkalmak is ingyenesek. A következő két rövid túrájuk időpontja: április 9. és április 23.