Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyógyszerhasználat okosan!

A házipatika és általában a gyógyszerek használatáról, kezeléséről beszélt dr. Kocsis Janka gyógyszerész a Klímabarát Esték legutóbbi alkalmán. Előadásában erős hangsúlyt kaptak a hulladékkezelési és a környezetvédelmi vonatkozások.

A Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület vezetőjeként dr. Kocsis Janka gyógyszerész rendszeresen tart szemléletformáló, ismeretterjesztő előadásokat, de a hegyvidéki Klímabarát Esték márciusi alkalma volt az első, amikor egy települési önkormányzat meghívásának tett eleget. A gyógyszerészekből és kreatív szakemberekből álló szervezet főbb céljai a gyógyszerhulladék csökkentése, a pazarlás visszaszorítása és a házipatikák biztonságossá tétele. A mostani előadás is ezeket a témaköröket érintette.
Egy hozzászóló azt javasolta, hogy egészségmegőrzési céllal a pirulák helyett sétáljunk rendszeresen a Hegyvidék zöld területein. A felvetés helytálló, de az orvosságoktól, sajnos, nem tudunk végleg elbúcsúzni. Ha pedig szükségünk van rájuk, hulladék is keletkezik, még akkor is, ha erről a kérdésről méltatlanul kevés szó esik.
Pedig a gyógyszer – ideértve a csomagolását is – veszélyes hulladék! A talajba, talajvízbe kerülve károsítja az élővilágot. Egy nemrégiben elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy strandszezon idején a Balatonban még magasabbra emelkedik a gyógyszermaradványok koncentrációja, ami a vízicsigák esetében a nemek arányának eltolódását okozza. Az apró élőlények viszontagságai miatt talán kevesen aggódnak, de ha náluk kimutatható a káros hatás, akkor az jelzi, hogy idővel emberekre is veszélyes lesz a víz – hangsúlyozta a gyógyszerszakértő.
Soha ne dobjunk lejárt készítményt a kommunális kukába! A felelős megoldás a patikákban és drogériákban lévő gyűjtődobozok használata. Ezt a hulladékot speciális módon kezelik a szakemberek, így nyugodtak lehetünk afelől, hogy nem kerül illetéktelen kezekbe, és nem okoz kárt a környezetnek.Gyogyszerhasznalat_okosanA használt injekciós tűk kérdése még nehezebb, hiszen ezek emberi szövettel érintkeztek, és a szemétbe kerülve sérülést, de akár fertőzést is okozhatnak. Gyűjtésükre a kórházaknál kihelyezett dobozok, konténerek szolgálnak, ahová egyesével lehet bedobálni a fecskendőket. Kerületünkben az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő III. kapujánál – a Kútvölgyi lejtő felől –, a portán találunk gyűjtőt. A https://www.tugye.hu/tuterkep címen elérhető TűTérképen az ország egyre több tűgyűjtője megtalálható. A hiánypótló térkép népszerűségét jól mutatja a több mint 100 000 megtekintés.
Gyógyszerhulladék részben a vásárlási szokásaink nyomán keletkezik. Ha minden fejfájásnál egy egész doboz gyógyszert veszünk a legközelebbi patikában, vagy ha – a biztonság kedvéért – otthon tárolunk nagyobb mennyiségeket, akkor valószínűleg a hulladékot növeljük, miközben a pénztárcánkat is megterheljük. A gyakorlati tapasztalat szerint a találékony gazdasszonyok fifikáival sok beszerzés megspórolható. Példáként az előadó a naptej hasonlatát hozta fel, amelyből a nagyobb mindig olcsóbb, de egy szezon alatt sosem fogy el egy 1-2 decinél több, a maradék pedig a következő évre rendszerint lejár és kukába kerül.
Bár nem gyógyszer, de a hulladékprobléma hasonló a – sok esetben – étrend-kiegészítőnek minősülő vitaminok esetében is. A főleg télen beszedett tabletták, kapszulák egy részét is műanyag és/vagy fémlevelekbe (szakszóval: bliszterekbe) csomagolják. Ezeket csak akkor lehet a szelektív kukába dobni, ha egyneműek. Sajnos a legtöbb fóliával zárt műanyag bliszter helye, a vegyes anyaghasználat miatt, a kommunális hulladékok között van, onnan pedig nem hasznosul újra. Fontos, hogy már vásárláskor a kevesebb csomagolóanyagot tartalmazó egységet vegyük le a polcról!Gyogyszerhasznalat_okosan2A Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület felmérése szerint minden magyar háztartásban másfél cipősdoboznyi – részben már lejárt – gyógyszer lapul, ami azért sem jó, mert mindeközben napi két-három gyerek kerül kórházba az otthon megtalált és „játékból” beszedett gyógyszerek vagy egyéb vegyi anyagok okozta mérgezéssel. Amióta a szervezet kampányol a házipatikák rendszeres felülvizsgálata és általában a nem szükséges gyógyszerek megvásárlása ellen, azóta 30%-kal több gyógyszer került a gyógyszertári gyűjtőkbe.
Az interaktív előadás alatt a hallgatóság soraiból is sok kérdés, javaslat érkezett, amikkel kapcsolatban dr. Kocsis Janka ismét felhívta a figyelmet a rendszeres – a saját magunk számára szabott határidőhöz kötött – házipatika-felülvizsgálat fontosságára. Elég, ha évente kétszer rászánunk néhány percet a gyógyszerkészlet áttekintésére, és a felesleget visszavisszük a patikába. Így máris elmondhatjuk magunkról, hogy az átlagnál többet tettünk a környezetünk és az egészségünk érdekében.

BI.