Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hamarosan kezdődik az irodaházak szerkezeti bontása

A végéhez közeledik a Böszörményi úti és a Beethoven utcai irodaházak belső bontása, az azbesztmentesítés már megtörtént – mondta el lapunknak Orbán Imre, a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. ügyvezetője. A szerkezeti bontás két hét múlva, közvetlenül a húsvéti ünnepek után kezdődhet meg.

  • Legutóbb, március elején a belső bontások elindításáról beszélgettünk. Hol tartanak most ezek a munkák?
  • Az ütemterv szerint zajlik az épületek belső bontása. A feladattal megbízott cégek egyebek mellett az elektromos és gépészeti rendszereket, a nyílászárókat és a könnyűszerkezetű térelválasztókat bontják ki a házakból, hogy április közepére már csak a vázszerkezetek maradjanak. A Böszörményi úti irodaházakban, a törvényi előírásoknak megfelelően, lezajlott az azbesztmentesítés, a kiválasztott szakcég a veszélyes anyagot körültekintő módon eltávolította. A Beethoven utcai ingatlanon április első hetében történik meg az azbesztmentesítés, itt a hátsó, egyszintes épületek palatetőfedését kell leszedni és elszállítani a szigorú veszélyeshulladék-kezelési szabályok szerint.
  • Hogyan halad a szomszédos lakóházak állapotfelmérése?
  • A külső bontás miatt szükséges, jogszabály által előírt állapotfelvétel zökkenőmentesen lezajlott a falszomszédos épületekben. Cégünk a jogszabályi kötelezettségén túl azt is vállalta, hogy egy meghatározott körön belül, a közeli lakóházakban is elvégzi igény szerint a felmérést. Több mint száz lakástulajdonos kérte az állapotrögzítő vizsgálatot, amire április első két hetében kerül sor, még mielőtt elkezdenénk az épületek szerkezeti bontását. Megtörtént már a bontandó irodaházak és a falszomszédos lakóházak egymáshoz viszonyított helyzetét feltáró vizsgálat is, amiből kiderült, hogy az épületek nincsenek közvetlenül egymásra építve. A múlt hónapban a falszomszédos házak pinceszinti részletes statikai vizsgálatait is elvégezte a statikus-tervező a közös képviselőkkel folytatott egyeztetéseket követően.Hamarosan_kezdodik_az_irodahazak_bontasa1
  • Pontosan mikor kezdődnek az irodaházak homlokzatait és tartószerkezeteit érintő bontások?
  • A szerkezeti bontáshoz szükséges gépek már a napokban megjelennek a területen, ezekkel azonban, az ütemterv szerint, csak a húsvéti ünnepeket követően, április 19-től dolgoznak majd a szakemberek. Elsőként a Böszörményi út 20–22. szám alatti épület bontása kezdődik meg. Sajnos, mint minden más hasonló beruházás esetében, itt is kellemetlenségekkel, zaj- és porterheléssel járnak majd a munkálatok, ami miatt előzetesen is a környéken élők türelmét és megértését kérjük. Mi is azt szeretnénk ugyanakkor, hogy a bontás minél hamarabb véget érjen, ezzel várhatóan a nyár elejére-közepére végeznek a kivitelezők.Hamarosan_kezdodik_az_irodahazak_bontasa2

n.

 

A beruházással kapcsolatban a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. weboldalán, a bbsz2022.hu címen található további részletes tájékoztatás.