Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Húsvét és Föld napja a vadasparkban

Szent György havában a természet már nem is csak ébredezik, hanem jólesően nyújtózkodik és a szemét dörzsöli. Ilyenkor mindenütt történik valami, a fák lombkoronát nevelnek, a vadvirágok nyílnak, az állatok pedig élvezik a kellemes meleget és a zöldülő környezetet. A Budakeszi Vadasparkban egymást érik a programok, és az új röpdéket is most lehet először megtekinteni.

Az önkénteseket várják április 9-én a Budakeszi Vadasparkban – legyenek magánemberek, vagy céges, iskolai csoportok. A vállalkozó kedvűek általában a sétautak és a vízelvezető árkok tavaszi takarításában, a szemetesek, padok festésében vesznek részt, de sok más munka is akad, amit szakértelem és kockázat nélkül el lehet végezni, mégis nagy értéket képvisel.
A park munkatársai minden szükséges anyagot és eszközt biztosítanak, csak tettrekészséget, jókedvet és „játszósruhát” kell vinni otthonról. A belépés aznap természetesen ingyenes minden önkéntes számára. A feladatok elvégzése után, egy kis teával és szendvicsekkel megerősödve, körbe lehet sétálni a parkban, és kicsit már bennfentesként ismerkedni az erdő lakóival. A korlátozott számú munkaeszköz miatt a részvétel regisztrációhoz kötött, amit a meszaros.orsolya@bkvp.hu e-mail-címen lehet megtenni április 7-én 16.00 óráig.
A húsvétra ajándékozott nyuszik apropóján ismét megrendezik az állati felelősség napját április 16-án. Aki ekkor veszi célba a városszéli erdőt, az állattartás etikai kérdéseivel foglalkozó előadást hallgathat meg 10.30-kor. A mindig nagy kedvenc Állatijó bemutató is helyet kap a programban kétszer is, 12.00 és 14.00 órától. Az Együtt a Kisállatokért Alapítvány munkatársai standjukon hívják fel a figyelmet a felelős rágcsáló- és nyúltartásra, míg a Pilis-Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesülete a felelős kutyatartásról és az örökbefogadások menetéről tájékoztatja az érdeklődőket a vadaspark főbejárata mellett.Husvet_es_Fold_napja_a_Vadasparkban1A tavaszi szünetben, az iskolás korosztály számára megrendezett programok keretében, április 14-én 10.00–15.00 óráig a szaletliben a Picinke játszóház várja az érdeklődőket izgalmas, interaktív oktatójátékokkal. Másnap ugyanebben az időszakban húsvéti kézműves foglalkozás lesz, amin a tanyasi állatok (bárány, csibe, nyuszi) kerülnek a középpontba.
Húsvéthétfőn (ez az idén április 18-ra esik) hímestojást keresgélhetnek a legkisebbek. Ezen a napon az ünnepkör és a természet kapcsolatáról szóló kvízkérdéseket találhatunk az állatok kifutóinál, amelyeket egy feladatlap segítségével fejthetünk meg. Lesz gyerekeknek és felnőtteknek szóló kérdéssor is. A kitöltött lapot a szaletliben lévő ládába kell majd bedobni. A helyes megfejtők között vadasparkos meglepetéscsomagokat sorsolnak ki a szervezők.
A Föld napja alkalmából óvodai és általános iskolai csoportok rendhagyó szakvezetésen vehetnek részt a park körüli erdőben április 21–22-én 9.00 és 11.00 órától, amelyre a szakvezetés@bkvp.hu e-mail-címen lehet regisztrálni. Április 23-án a PANGEA Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület bagolyköpet-kirakóval és további érdekességekkel készül, és ismét lehet találkozni a Pilis-Budai Kutyamentők tagjaival. Mészáros Ádám hidrobiológus a vízi élővilág jelentőségéről beszél majd a gyerekeknek. A programok 10.00 órakor kezdődnek és várhatóan 15.00 óráig tartanak.
Április utolsó napján a vadászat kerül a célkeresztbe. A Vadászati Kulturális Egyesület és a Diana Vadászhölgy Klub szervezésében a kicsit félelmetes, kicsit titokzatos puskás emberekkel lehet megismerkedni, akik órákat ülnek a lesen, vagy settenkedve cserkelik a vadat a csalitosban. Mit csinálnak? Miért csinálják? Mitől olyan romantikus ez az életmód? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők.
Miért baj, ha sok a vad, és miért baj, ha kevés? Kié a hullott agancs? Kell-e tartani a medvétől, farkastól, toportyánféregtől? Annyi bizonyos, hogy érdekes beszélgetésekre nyílik lehetőség a Budakeszi Vadasparkban, ahol a városi ember és az erdőt járó vadász egyaránt otthon érezheti magát.Husvet_es_Fold_napja_a_Vadasparkban2

(B.)