Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kiugroan_magas_aranyban_szavaztak_a_hegyvidekiek_2

Kiugróan magas arányban szavaztak a hegyvidékiek

Ahogy a négy évvel ezelőtti országgyűlési választáson, ezúttal is a II. és a XII. kerületben voltak a legaktívabbak a választópolgárok. Míg országos átlagban a szavazásra jogosultak 69,54%-a járult az urnákhoz, a 03. számú választókerület 81,25%-os részvételi aránnyal büszkélkedhet: ez az eredmény még a 2018-as, szintén kiemelkedően magas részvételt is túlszárnyalja fél százalékkal.

Lapzártánkig a XII. kerület egészét, valamint a II. kerület egyes részeit magában foglaló 03. számú egyéni választókerületben leadott szavazatok 98,77%-át dolgozták fel, így hivatalosan még nem lehet eredményt hirdetni. A külképviseletekre és a belföldön más településre átjelentkezettek voksait április 9-én, szombaton számolja meg az erre kijelölt bizottság.

A megjelenésünk napján rendelkezésre álló adatok szerint Hajnal Miklós, a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd közös jelöltje képviseli majd kerületünket a parlamentben, miután megszerezte a szavazatok 47,49%-át. Dr. Fürjes Balázs (Fidesz–KDNP) 42,65, Kovács Gergely (MKKP) 5,51, dr. Grundtner András (Mi Hazánk) 2,23, Hajdu Mária (független) 1,31, Jenei Dávid (MEMO) pedig 0,79 százalékos eredménnyel végzett a választáson. Gulyás Gergely, aki az elmúlt négy évben volt a Hegyvidék egyéni országgyűlési képviselője, a Fidesz–KDNP országos listájáról bejutva folytathatja parlamenti munkáját.

A Fidesz–KDNP elsöprő győzelmet aratott az országban: a 106 választókerületből 88-ban nyert a jelöltjeivel, így az összes mandátum több mint kétharmadát megszerezte, 199-ből 135 helyet foglalhat el a parlamentben. Az ellenzéki összefogás pártjai 56, a Mi Hazánk pedig 7 képviselővel lehet jelen az Országgyűlés ülésein. Rajtuk kívül egy nemzetiségi képviselő – Ritter Imre, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata delegáltja – kap még mandátumot.

Az országgyűlési választással egyidejűleg megtartott gyermekvédelmi népszavazás mind a négy kérdése kapcsán – 98,96%-os feldolgozottság mellett – elmondható, hogy érvénytelenek lettek, hiszen országosan csak a választópolgárok mintegy 44 százaléka adott le érvényes voksot, egy referendum érvényességéhez pedig 50 százalék feletti szavazat kell. A XII. kerületben az érvényes szavazatok aránya az országos átlagnál is alacsonyabb volt, mintegy két százalékkal.

Dr. Gottfried-Tusor Gabriella jegyző arról tájékoztatta lapunkat, hogy a választás lebonyolítása zökkenőmentes volt, a szavazatszámláló bizottság tagjainak és a polgármesteri hivatal dolgozóinak köszönhetően, akik teljes létszámban részt vettek a munka különböző fázisaiban. Egyetlen sajnálatos esetről adott hírt: rosszul lett az egyik szavazatszámláló bizottsági tag, akihez mentőt kellett hívni.

A jegyző elmondta, hogy hosszabb sor csak az átjelentkezők számára kijelölt 99-es szavazókörben alakult ki. Ott a szavazók nagy számára tekintettel – összesen 2369 választópolgárról van szó – körülbelül délután öt óráig kellett hosszabban várakozniuk a megjelenteknek. Este hétkor minden szavazókör rendben bezárt. Közel ezer mozgóurna-kérelem érkezett a választást megelőzően vagy a választás napján a szavazatszámláló bizottságokhoz.

A közterületeken elhelyezett választási plakátokat a szavazást követő 30 napon belül – legkésőbb május 3-a 16 óráig – kötelesek eltávolítani azok, akik kihelyezték, vagy azok, akiknek az érdekében kihelyezték. Ha az érintettek a megadott határidőig nem teljesítik kötelezettségüket, az eltávolítás költségét viselniük kell.

n.