Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tartós élelmiszereket vár a menekültsegítő csoport

Folyamatosan érkeznek Ukrajnából a háború elől menekülő emberek, akiknek a fogadásából a XII. kerület is kiveszi a részét. A Hegyvidéki Önkormányzat szállást és ellátást biztosít nekik, amihez a lakosság segítségét is várja.
A korábbiakhoz képest változás, hogy a felajánlásokat egyelőre csak a polgármesteri hivatal főportáján lehet leadni, munkaidőben. A Böszörményi út 19. alatti átvevőpont nem üzemel, itt a beérkező adományokat szortírozzák és csomagolják a segítők. Korábban már két teherautónyi csomagot elvittek az ukrán határhoz, és várhatóan hamarosan újabb szállítmány indul.
Fonti Krisztina alpolgármester, a Hegyvidéki Menekültsegítő Csoport vezetője elmondta, hogy jelenleg elsősorban tartós élelmiszerre van szükség, ezek nagyobb részét vinnék Kárpátaljára. Továbbra is várnak alváshoz elengedhetetlen kellékeket, valamint alapvető tisztálkodási és higiéniai készítményeket, vény nélkül kapható gyógyszereket, bébiételeket és pelenkákat. Műszaki cikket, bútort, játékot, babakocsit viszont nem tudnak átvenni.
A Mátyás király úti zarándokszálláson folyamatosan fogadják a menekülteket. Néhány napig több mint húszan voltak ott, de Zamárdiban is elhelyezik az érkezőket. Mindenkinek biztosítják a napi háromszori étkezést és a tisztálkodási szereket.
A menekültek anyagi támogatására nyitott elkülönített számlára – 12001008-00155297-01000002– eddig több mint másfélmillió forintot utaltak a polgárok. A befolyó összeg a kerületben tartózkodó háborús menekülteket segíti. Továbbra is lehet ideiglenes lakhatást felajánlani a karpataljaert@maltai.hu e-mail-címen, és ugyanide írhatnak azok is, akik szállást keresnek menekültek számára. Információ: hms@hegyvidek.hu, 06-80/630-102 zöldszám, valamint mindennap 8–18 óráig a 06-30/644-6278, 06-30/630-9749, 06-30/644-6628 telefonszámokon.
A Hegyvidéki Önkormányzat és a MOMkult támogatásával jótékonysági adománygyűjtő műsoros délelőttöt szerveznek az Aura Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület és a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarának művészeiből alakult vonósnégyes tagjai április 17-én 11 órától. A részleteket a cikkünk alatti keretes részben olvashatják.

MM.