Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Évzáró zarándoklat a Normafánál

Évzáró munkazarándoklatot és konferenciát tartott a Magyar Zarándokút Egyesület a Hegyvidéken. A szervezet tagjai bejártak egy XII. kerületi tervezett szakaszt, ami a Haggenmacher-villát, az egykori Istenszeme fogadót érintené.

Szabó-Kalmár Éva hegyvidéki zarándoksegítő, a polgármesteri hivatal városrendezési és főépítészi irodájának vezetője elmondta, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a későbbiekben az egykori fogadóépületben alakítsanak ki egy új zarándokszállást. A romos állapotú villa leendő funkciójáról még nem született döntés, és egyelőre a felújításhoz szükséges állami források sem állnak rendelkezésre. A műemlék épületet az állam – elővásárlási jogával élve – az év elején vette meg a fővárostól, így az ingatlan nem került magánkézbe, a jövőben pedig a közösséget szolgálhatja.

„A koronavírus-járvány idején kevesebben indultak el, ám mostanra visszatért a korábbi érdeklődés, ismét egyre többen járják be a zarándokutat” – szólt a tapasztalatairól Rumi Imre, az egyesület elnöke. Mint mondta, a spanyolországi El Camino mintájára 2011-ben alakították ki az Esztergomtól Máriagyűdig vezető Magyar Zarándokutat, amelynek a működését az érintett önkormányzatok segítik. A számos szakrális helyszínhez elvezető útra és annak egyes szakaszaira minden esztendőben tavasztól őszig várják a zarándokokat egyénileg és kis csoportokban.Evzaro_zarandoklat_a_Normafanal

A zarándoklat kicsit más, mint a túrázás, lelki, spirituális tartalma is van. A zarándokok nem pusztán a túrázás élménye, vagy a fizikai karbantartás miatt indulnak el, számukra a lelki elmélyülés is lényeges. Érdemes mindenkinek kipróbálnia: annak is, aki hívő, és annak is, aki csak keresi élete fontos pontjait – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester, aki a Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Fonti Krisztina alpolgármesterrel közösen vett részt a Normafa Park Látogatóközpontban megtartott évzáró konferencián.

A 2023. év „zászlós zarándokának” megválasztott Kardosné Gyurkó Katalin is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy öt gyermekkel a mindennapok „folyamatos jelenlétet és nagyon gyors döntéseket” kívánnak, ezért megnyugvást ad számára, amikor kiszakadhat ebből a pörgésből, kikapcsolhatja a telefonját, és le tud lassulni „arra az ősi tempóra, amire egyébként teremtettünk korábban”.

A nagycsaládos édesanya az elmúlt két évben az Országos Kéktúrát járta, eddig három-négy nap volt a legtöbb, amit a családjától távol töltött. Most azt tervezi, hogy a Magyar Zarándokút jövő évi első zarándoklatának első hét napját teljesíti. Mint fogalmazott, nyitott szívvel indul az útra, és engedi, hogy „érkezzen, ami érkezni szeretne”.

sz.