Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Környezettudatos karácsonyfa

Szokatlan karácsonyfák állnak az idei hegyvidéki adventi vásáron a Városháza téren. A fenntarthatóság és a természet védelme érdekében a hangulatosan feldíszített „fenyők” a Dunából kifogott holtfából készültek. Az ötletes megoldás előnye, hogy az alapanyag – amellett, hogy ingyenes és nem terheli a környezetet – az ünnepek után tovább hasznosítható tűzifaként.
Természetes folyamat, hogy a folyókon – különösen áradások idején – sok uszadék vándorol a torkolat felé. Ennek a legnagyobb része fa, amely vagy a vízbe dőlt a felsőbb folyáson, vagy amelyet az elárasztott területről szállított el a megemelkedő vízszint. Az évente az országon áthaladó uszadékfa mennyiségét a szakemberek sem tudják pontosan megbecsülni, de mindenképpen hatalmas tömegű faanyagról van szó.Kornyezettudatos_karacsonyfaA fa elvileg „senkié”, fel is merült, hogy az energiaválság felértékelheti a kicsit körülményesen, de cserébe jogi problémák nélkül, ingyen gyűjthető uszadékfa értékét. A gazdasági személetű hasznosítás mellett innovatív ötlet a fát dekorációs célra használni. Az ágakból készített karácsonyfa felállítása egyébként minden évben néhány élő fa életét is megóvja, így azok tovább fejlődhetnek, és termelhetik az oxigént.
Ezzel a kezdeményezéssel a Hegyvidéki Önkormányzat a karácsonyi fogyasztási dömping idején tapasztalható pazarlásra is felhívja a figyelmet. Reméljük, a példa ragadós lesz, és nemcsak az uszadékfából készült karácsonyfáknál, hanem az ünnepi készülődés és az ajándékozás egyéb területein is teret hódít majd a környezettudatos szemlélet.

(B.)