Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Ne csak körülöttünk, a szívünkben is legyen ünnep!”

Az első születésnap, az első nyaralás és persze az első karácsony: ezek a pillanatok mindig olyanok, mintha az embernek újra kellene építenie a teljes életét. Nagy Anna szerint az egyszülős családok számára eleinte minden ünnep torokszorító lehet, ám a megbocsátás és az elengedés képességével a legfájdalmasabb mélypontokon is túljuthatunk. Az Egyszülős Központ kuratóriumi elnökével újrakezdésről, kihívásokról és a karácsony csodáiról is beszélgettünk.

 • Legutóbb májusban találkoztunk. Akkor elmesélte, hogy húsz évvel ezelőtt ön is egyedül maradt a gyermekével. Milyen volt az első kettesben töltött karácsonyuk?
 • Pont december 24-én volt öt hónapos a gyermekem, és bár a díszek nagyon érdekesek voltak számára, igazán még nem tudhatta, miről szól az ünnep. Nekem az volt az első karácsonyom, amit anyaként, ráadásul egyszülősként élhettem meg. A fiam ma már huszonegy éves, minden vele töltött karácsony csodálatos! Különösen fontos, hogy ezeken a napokon tudjunk örülni, akkor is, ha fáj. Tudjunk elengedni és megbocsátani.
 • A fények és a díszek a karácsony elengedhetetlen hozzávalói, ám az idilli hangulathoz mindig szükség van valamire másra is... Vannak olyan szokásai, amik még meghittebbé varázsolják az ünnepet?
 • December 24-én mindig korán kelek, hogy mindennel időben végezzek. Ilyenkor felteszem Ian Anderson karácsonyi albumát, közben pedig a konyhában sütöm a kalácsot. Én innen tudom, hogy karácsony van. Most sem lesz másképp.Ne_csak_korulottunk_a_szivunkben_is_legyen_unnep2
 • Magyarországon közel félmillió egyszülős gyermek él. Sokan karácsonykor is osztoznak a gyerekek felügyeletén, így valamelyik szülő egyedül maradhat. Mit tanácsol, a szeretet ünnepén hogyan lehet túllendülni a magány mélypontjain?
 • Minden élethelyzet más. Nincs két egyforma család, nincs két egyforma ok. Az első születésnap, az első nyaralás és persze az első karácsony: ezek a pillanatok mindig olyanok, mintha az embernek újra kellene építenie a teljes életét. Torokszorító, amikor karácsonykor az asztal köré ül a család, és ott van egy szék, ami üres. Ilyenkor pont azokat a megszokott rítusokat kell megváltoztatni, és a helyükre újakat behozni, amik segítenek abban, hogy az átformálódó család új életet kezdhessen. Tudom, a logisztika sem könnyű ilyenkor: kivel töltse a gyerek a szentestét, hol legyen karácsony másnapján, hogyan jut el egyik helyről a másikra... Az a szülő, aki a gyerek nélkül tölti a szentestét, sokszor egyedül van. Válás esetén nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyerek – hacsak nincs valamilyen óriási probléma – közös. A legfontosabb, hogy engedjük neki feltétel nélkül szeretni a szüleit, hagyjuk, hogy megmaradhasson abban az egészben, aminek az egyik fele az édesanyja, a másik fele az édesapja. Ha ez sikerül, akkor rengeteget tettünk azért, hogy megkíméljük őt a nehézségektől és a fájdalmaktól. A karácsony jó alkalom arra, hogy megtisztítsuk lelkünket a problémáktól. Ne csak körülöttünk, a szívünkben is legyen ünnep!Ne_csak_korulottunk_a_szivunkben_is_legyen_unnep1
 • A Hegyvidéken ez lesz az Egyszülős Központ első karácsonya. Az ünnep mindig jó alkalom arra, hogy felidézzük az elmúlt időszak legfontosabb eseményeit. Ön mire emlékszik vissza?
 • Március 21-én, az egyedülálló szülők világnapján a Magyar jakobinusok tere 2. szám alatt nyitottuk meg budai központunkat. Habár rövid idő telt el, sok minden történt velünk. Már közel húsz programunk van, a jogi tanácsadástól a segítőbeszélgetéseken, a korrepetálásokon, nyári táboron át a szülőknek szóló moziklubig. Rengeteg meghatározó élményünk volt, nyáron például olyan ukrán gyerekeket láttunk vendégül, akik a háború elől menekültek, és csak az egyik szülő tudott átjönni a gyerekekkel a határon. Nem volt könnyű átélni ezeket a pillanatokat. Az Egyszülős Központ – ahogy szerencsére sokan mások is – már a háború elején elkötelezte magát az ukrán családok megsegítése mellett, többször kisteherautókkal vittünk segélycsomagokat a határhoz. Most igyekszünk a jó dolgokra gondolni, hiszen készülünk a karácsonyra, bőven van teendőnk, sűrű napok várnak ránk!Ne_csak_korulottunk_a_szivunkben_is_legyen_unnep3
 • Milyen különlegességekkel készülnek az ünnepre?
 • December 3-án nem mindennapi meglepetésekkel kedveskedtünk a gyerekeknek és a szülőknek. Az Egyszülős Központ ugyanis egy napra Mikulásfalvává változott. A Mikulás itt, a Hegyvidéken, míg a felesége a pesti központban várta a kicsiket, akiknek különösen izgalmas kalandokban lehetett részük. December 6-án sokak kedvence, Szalóki Ági adott koncertet, december 9-én pedig adventi kézműveskedéssel vártuk a gyerekeket a Közlekedési Múzeummal közösen. A következő hetekben csak Budapesten kétszáz családhoz juttatunk el csomagokat, amik egyenként körülbelül negyvenezer forint értékű ajándékokat tartalmaznak; az élelmiszercsomagok szállítása ezzel párhuzamosan folyamatos. További kétszáz vidéki családnak pedig a nagyköveteink viszik el az ajándékokat – az idén színházigazgatókat, színészeket kértünk fel erre az ország összes megyéjéből. Ahogy az lenni szokott, lesz „Angyalok pedig léteznek!” kampányunk: megkértük a gyerekeket, hogy rajzolják le, mit szeretnének a Mikulástól. Az alkotásokat a honlapunkon, a www.egyszulo.hu-n is megmutatjuk. Nagyon sokan, közel százötvenen ragadtak ceruzát. Aki pedig úgy érzi, szívesen lenne valamelyik egyszülős gyermek angyala, az megveheti és elküldheti az alkotónak a lerajzolt ajándékot.
 • Azt mondják, karácsonykor bármilyen csoda megtörténhet. Ha lenne egy varázsceruzája, ami valóra váltja a kívánságokat, mit rajzolna?
 • Békét.Ne_csak_korulottunk_a_szivunkben_is_legyen_unnep4

B. M.