Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Demonstráció a Gesztenyés kertben

Az elmúlt napokban sokan megrökönyödéssel fogadták, hogy egy sátortábor jött létre a Gesztenyés kertben, az ’56-os emlékmű melletti zöld területen. A sátrakat egy COVID-oltások ellen demonstráló csoport állította fel.

„Önkormányzatunk elhatárolódik minden oltásellenes megnyilvánulástól, ugyanakkor tiszteletben tartja a szólásszabadsághoz fűződő jogokat is” – írja honlapján a Hegyvidéki Önkormányzat. Közleményében kitér arra is, hogy a demonstrációt a Budapesti Rendőr-főkapitányság engedélyezte, a gyülekezési jogról szóló törvény értelmében azt az önkormányzat nem tilthatja meg.

Az újra felerősödő járványhelyzetben a XII. kerületi önkormányzat az elsők között tette kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás felvételét a polgármesteri hivatal, a szociális, egészségügyi, kulturális és sportintézmények, óvodák és bölcsődék munkatársai, továbbá az idősellátásban részt vevők számára. A dolgozók körében végzett rendszeres tesztelés mellett tavaly novemberben a hegyvidéki lakók is ingyen kérhették az antigénteszt elvégzését a Böszörményi út 42. szám alatti ideiglenes rendelőben. A program nagy népszerűségnek örvendett, több mint ezerhatszáz tesztet végeztek el a Hegyvidéki Egészségügyi Központ munkatársai, ezek közül száztíz lett pozitív.

Az önkormányzat álláspontja az, hogy a koronavírus-járvány összehasonlíthatatlanul nagyobb kárt okoz, mint amit az oltás előidézhet néhány ritka mellékhatásában. A kerület vezetése bízik abban, hogy a Gesztenyés kertben demonstrálók vigyáznak közös parkunkra, és nem élnek vissza a törvény által biztosított gyülekezési jogukkal.

k.