Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Osi_ideak_kortars_hangon1

Ősi ideák kortárs hangon

Az ábrázolás és az absztrakció határán egyensúlyoznak Koszorús Rita és Dóra Ádám művei. Nem a valós látványt, hanem annak vízióját, a maguk vizuális világán keresztül átszűrt és feldolgozott „élményt” rögzítik a képalkotás során. Kompozícióik elsősorban építészeti és tájfestészeti elemekből épülnek fel, a természet motívumaiból, valamint strukturális mintákból, töredékekből hoznak létre izgalmas faktúrákat. Overlaps/Átfedések című kiállításuk a Cziffra100 Emlékév és a Cziffra György Fesztivál rendezvényeként nyílt meg a Hegyvidék Galériában.

Amit látunk, teljes egészében absztrakt festészet; gyökerei egészen a Szépművészeti Múzeumban éppen most látható Cézanne-tól Malevicsig című kiállítás szellemiségéig nyúlnak vissza – kezdte szakmai értékelését Vékony Délia művészettörténész Koszorús Rita és Dóra Ádám új kiállításának megnyitóján. Mint kiemelte, számára nagyon érdekes, hogy van egy ilyen műfaj, ami annyira túlél, hogy a 21. századi szupertechnika és a művészet határait tágító, formabontó művészeti gyakorlatok korában még mindig működik. Márpedig az absztrakt festészet nemcsak kiállítás-, de aukciós listákra is felkerül világszerte.

A globális felmelegedés, politikai nyugtalanságok, folyamatos társadalmi feszültségek korában hogyan merészelnek művészek absztrakt képeket festeni? – tette fel a kérdést a művészettörténész. Egy olyan korban, amikor a művészetnek valóban óriási a társadalmi felelőssége, nagyon is van legitimitása az absztrakt festészetnek. Ha megnézzük a kortárs művészet gyökereit, óhatatlanul vissza kell nyúlnunk a modernizmus gyökereiig, amely két ágra bomlott szét már a legelején: az egyik a társadalomkritika, a másik az esztétika, amelyek az univerzális művészet kérdéseit feszegették.

Cézanne például azt mondja, hogy amikor egy tájképet néz, az örök formát látja benne, ami nem más, mint a geometria. Az absztrakció két irányból közelíthető meg. Egyrészt, mivel minden figurális látvány mögött geometriai formák vannak, a művészek kiszívják a látvány velejét. Másrészt visszacsatolhatjuk az absztrakciót Platónhoz, aki szerint minden fizikai látvány mögött a formák és ideák világa rejlik. A Hegyvidék Galériában most kiállító két művész alkotásai is ehhez kapcsolódnak, ezt látják meg a tájban, ezek vetülnek rá a vászonra. Ha nem is tudjuk pontosan, hogy mit ábrázolnak a képek, mégis tudunk azonosulni velük, mégpedig azért, mert minden emberben megvan a formák és ideák leképeződése.Osi_ideak_kortars_hangon2

Vékony Délia az alkotások közti dialógusra is felhívta a figyelmet. Koszorús Rita kísérletező művész, a festészeti eszközök mellett a kollázs, a ragasztás technikáját alkalmazva hozza létre geometrikus absztrakt munkáit, a térbeliség felé elmozdulva. Alkotásainak gondolati hátterében a dadaizmus áll. Dóra Ádám majdhogynem elitista festészetet művel, elsősorban festészeti kérdésekre keresi a választ. Nála az absztrahált formák kidolgozatlansága, esetlegessége és a gesztusszerű ábrázolásmód a hangsúlyosabb; festőibb, oldottabb megoldások jellemzik művészetét. A művészettörténész szerint a modernek is nagyon büszkék lennének a két fiatal alkotóra, akik a Platóntól eredeztethető ősi kommunikációt művelik kortárs környezetben, kortárs hanggal.

A bemutatott alkotások tudatosan, mégis ihletetten felépített motívumvilága azt a fajta játékosságot, variációs művészetet, kreativitást idézhetik fel bennünk, amit Cziffra György zongorajátéka közben élhetünk át. Cziffra művészet- és művészpártolói tevékenységéhez hasonlóan, amit a senlisi Saint-Frambourg-kápolnában valósított meg, a MOM Kulturális Központ tagintézménye, a Hegyvidék Galéria is minden évben kiállítási lehetőséget biztosít olyan fiatal, pályájuk elején járó képzőművészek számára, országhatártól függetlenül, mint Koszorús Rita és Dóra Ádám. A kiállításmegnyitó végén a „musica moralia” jóvoltából a művekhez finoman kapcsolódó zenei élményben lehetett részük az egybegyűlteknek.Osi_ideak_kortars_hangon3

Szepesi Dóra

 

A kiállítás kísérőrendezvényeként február 16-án 18.00 órától zenés tárlatvezetés indul Kallós Judit művészettörténész, Oláh Vilmos gitárművész, Koszorús Rita és Dóra Ádám közreműködésével. A szervezők Cziffra György emléke, zenei tehetsége, kiváló improvizációs képessége előtt tisztelegnek ezzel a programmal. A tárlatvezetésen való részvétel, valamint a kiállítás megtekintése (keddtől péntekig 10.00–18.00, szombaton 10.00–14.00 óráig) 200 forintos regisztrációs jegy megvásárlásával lehetséges. Jegyek kaphatók a hegyvidekgaleria.jegy.hu oldalon és a Hegyvidék Galériában (XII., Királyhágó tér 10.). A gyerekeket és a családokat művészetpedagógiai foglalkozásra várják a galériában február 19-én 10.00 órától.