Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A FKF ismét elszállítja a zöldhulladékos zsákokat

Lapunk is megírta, hogy a zöldhulladékos zsákok elszállítását csak december elejéig végzi az FKF Nonprofit Zrt., ennek ellenére télen is a XII. kerület több pontján éktelenkedtek lombbal telerakott kisebb-nagyobb halmok. A későn kitett zsákok – azonkívül, hogy hónapokon át csúfítják a Hegyvidék közterületeit – márciusra megrongálódnak, a tartalmuk átázik, így az elszállításuk és a hasznosításuk is nehezebbé válik. Az anyaguk lebomló műanyag, ezért a régebben vett zsákok akár az öregedés következtében is elgyengülhetnek, kiszakadhatnak.
Márciustól viszont újra lehetőség nyílik az FKF ügyfélszolgálatain és a hulladékudvarokban előre megvásárolt, logóval ellátott zsákokba gyűjtött lomb és fűnyesedék elszállíttatására. Fenyőgallyat és diólevelet ne tegyünk beléjük, és kommunális hulladékot vagy ágakat se! A metszésnél keletkező venyigéket, gallyakat, tíz centinél vékonyabb ágakat legfeljebb egy méter hosszú darabokra vágva és megfelelően kötegelve rakhatjuk ki a zsákok mellé, ezeket is elszállítják. Kerületünkben hetente egyszer, pénteken, kora reggel viszik el a cég munkatársai a ház elé kitett zsákokat.Az_FKF_ismet_elszallitja_a_zoldhulladekos_zsakokatA szerves hulladékot a köztisztasági vállalat munkatársai szakszerűen komposztálják. Ennek ellenére érdemes megfontolni a helyben történő hasznosítást! A rendszeresen elszállíttatott zöldtömeggel rengeteg tápanyagot veszít a kert talaja, ami előbb-utóbb a növényeken is meglátszik.
Jobb, ha természetközeli megoldást választva otthon komposztálunk – ebben jó szolgálatot tehetnek az önkormányzat által évente ingyen kiosztott komposztálókeretek –, és a keletkező morzsalékos talajt elterítjük a kert bokrai, fái alatt. Így a zöldhulladék problémája is megoldódik, a szállítás általi környezetterhelés is elkerülhető, és a kert sem veszít a tápanyagaiból, sőt gazdagodik.

B.