Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Amerikai teniszösztöndíjért dolgozik a tamásis diák

Nemzetközi tenisztornákon is felállhatott már a dobogóra Berényi Eszter. Bár a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója a profik között is kipróbálná magát, most azért dolgozik, hogy bejusson egy amerikai egyetemre.

 • Ha azt mondom, Temesvári Andrea, Szávay Ági, mi jut eszedbe?
 • Az, hogy mindketten példaképek, akik fontosak a fiatal teniszezőknek.
 • A sikeres magyar teniszezőnők is közrejátszottak abban, hogy ezt a sportágat választottad?
 • Azt nem mondanám, mivel nagyon fiatalon kezdtem. Nálunk nincs családi hagyománya ennek a sportágnak, a szüleim sohasem teniszeztek. Hatévesen, egy nyári, egyhetes tenisztáborban kezdődött minden. Akkor fogtam ütőt először a kezembe, és teljesen elvarázsolt. A következő évben már heti kétszer jártam edzésre. Óvodáskoromtól kezdve sok más sportágat is kipróbáltam, de tíz-tizenkét éves korom körül sikerült meggyőzni a szüleimet arról, hogy a teniszt szeretném komolyan folytatni.Amerikai_teniszosztondjert_dolgozik_a_tamasis_diak
 • Milyen más sportágakat űztél előtte?
 • Először úszni, korcsolyázni és síelni tanultam meg. Óvodásként próbálkoztam a ritmikus gimnasztikával is. Alsós iskolásként a heti két tenisz mellett kipróbáltam a kosárlabdát, a hokit és a vízilabdát is. Az összes sportág mellett mindvégig teniszeztem, és végül ez lett a szenvedélyem. A Park Tenisz Klubban kezdtem játszani, 2018 nyara óta a Tenisz Műhely játékosa vagyok. Nagyon tetszik a családias hangulat; azt gondolom, nagy tapasztalattal rendelkező edzői csapat alakult ki itt az elmúlt időszakban. Nekem az is segítség, hogy fiúkkal edzhetek, akik közül sokan a korosztályos válogatott tagjai. Szerintem Magyarország legeredményesebb utánpótlásklubja a Tenisz Műhely, szerencsésnek érzem magam, hogy ehhez a csapathoz tartozom.
 • Mit gondolsz, milyen előnyei vannak a mindennapi életben a teniszezésnek?
 • Azt hiszem, az átlagnál nagyobb energiaszinttel rendelkezem, így a sport kiváló módja annak, hogy levezessem a felesleges energiát. Tízéves korom óta szoros időbeosztásban élek, ami megtanított arra, hogy jól be tudjam osztani az időmet, és egy adott feladatra koncentráljak. Mindig is jól ment a tanulás, két idegen nyelven beszélek. A sportból fakadóan megtanultam, hogy nem feltétlenül sikerül valami azonnal, kitartónak kell lenni. Fontos az is, hogy egy rosszul sikerült torna, kupa után folytatni kell a megkezdett munkát, mert az hozhatja meg a sikert. Ezeket az iskolában és a mindennapokban is próbálom alkalmazni.Amerikai_teniszosztondjert_dolgozik_a_tamasis_diak2
 • Alapvetően egyéni sportág a tenisz, de azért ott van a páros, ami csapatsporttá is teszi. Számodra melyik a „nyerő”?
 • Mind a kettőt nagyon szeretem. Nekem minden korosztályban először párosban voltak eredményeim. Ez most, nemzetközi szinten is így van. Párosban fontos a megfelelő partner megtalálása, akivel érzelmileg is egy hullámhosszon tudok lenni. A tenisz azonban valóban inkább egyéni sportág, és jelenleg a saját fejlődésemre koncentrálok. Szeretném, ha ebben az évben az egyéni eredményeim is annyira jók lennének, mint tavaly a páros eredményeim.
 • Milyen eredmények ezek?
 • A COVID miatt kicsit későn tudtam elkezdeni a nemzetközi ITF tornákat. Tavaly nyáron indultam először, és ősszel párosban két tornagyőzelmet ünnepelhettem, jelenleg ezekre vagyok a legbüszkébb. Ezt szeretném az idén is folytatni az egyéni versenyeken. Eddig ugyanis meg kellett elégednem három harmadik hellyel a Tennis Europe viadalokon.
 • Hogy állsz a szervákkal? Azt mondják, a jó szerva fél győzelem.
 • Valóban nagyon fontos! Kezd alakulni a szervám, mert már nem vagyok növésben. Hosszú ideig tartott, mire eljutottam eddig, mert azokban az években, amikor nyolc-tíz centimétert nőttem, instabil volt az adogatásom.
 • Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki igazán sikeres legyen ebben a sportágban?
 • A teniszt korán kell elkezdeni, a legjobb négy-öt éves korban. Elengedhetetlen a monotonitástűrő képesség, és ugyanúgy fontos a kitartás, a szorgalom, az alázat ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a versenysportban. Mégis, én biztos vagyok abban, hogy végül is a játék szeretete az, ami a nehézségeken és a fáradságon átlendíti az embert.
 • Hogyan tudod összeegyeztetni a sportot és a tanulást?
 • Hetente tizennégy-tizenhat órát töltök teniszezéssel, további öt-hat órát kondiedzéssel. Ilyen leterheltség mellett csak olyan közegben tudok tanulni, ahol segítséget kapok. A jelenlegi iskolámban ez megvan, nagyon sokat köszönhetek az osztályfőnökömnek, Agócs Orsolya tanárnőnek, aki mindig az aktuális helyzetemhez és versenyeimhez alkalmazkodva szervezi, hogy mikor pótoljam be az elmaradó dolgozatokat. Szerencsére az osztálytársaim is segítőkészek, amikor külföldön vagyok, egyre jobban működik, hogy a napi tananyagot megkapjam, és folyamatosan képben legyek azzal, mi történt az iskolában.Amerikai_teniszosztondjert_dolgozik_a_tamasis_diak3
 • Beszéltünk a versenyzésről, mi a konkrét célod a tenisszel?
 • Szeretnék egy jó amerikai egyetemre bekerülni, teniszösztöndíjjal. Ma már megvan a lehetőség arra, hogy az egyetem mellett profi karriert építsünk. Amikor odakerülök, elválik, hogy még mindig meg akarom-e méretni magam a felnőttek mezőnyében, vagy maradok az amerikai egyetemi bajnokság szintjén. A befektetett munkában hiszek, az eredmények pedig jönnek majd.
 • A teniszben az a szép, hogy kortalan, akár nyugdíjasként is lehet játszani. Ennek fényében kiknek ajánlanád a sportágat?
 • Valóban így van, és hozzáteszem, hogy bármikor el is lehet kezdeni, és hamar el lehet jutni olyan szintre, amikor már örömet okoz a játék. Apukám két éve kezdett el teniszezni, heti egy alkalommal, ma pedig már a barátaival játszik meccseket. Öröm látni, hogy jól érzi magát közben, mozog, és ezzel tesz az egészségéért. Mindenkinek ajánlom ezt a sportágat, aki szeret mozogni és jó társaságban lenni.

-os