Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csaladi_hazakba_nem_csenget_be_a_kemenysepro_1

Családi házakba nem csenget be a kéményseprő

Az idén is ingyenesen végzi el a társasházakban a kémények sorvizsgálatát a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve, legyen szó egyéni vagy gyűjtőkéményekről. A családi házban élőknek sem kell fizetniük az ellenőrzésért, de csak akkor, ha az ingatlan természetes személy tulajdona, és cég nincs bejelentve a címre. Nekik azonban már meg kell rendelniük a szolgáltatást a katasztrófavédelemtől, igaz, nem kötelező.

Évtizedeken keresztül, közszolgáltatás keretében, a FŐKÉTÜSZ végezte a kémények éves felülvizsgálatát Budapesten, ám azóta ezt a feladatot a katasztrófavédelem vette át. Ami a folyamatot illeti, nem sok minden változott, társasházak esetében továbbra is megrendelés nélkül és ingyenesen végzi el a munkát az illetékes.
A munkavégzés kiterjed az ingatlanhoz tartozó tüzelőberendezés égéstermékének elvezetésére szolgáló kémény (kémények), a tartalékkémény, továbbá a bekötő- és összekötő elemek, valamint ezek tartozékainak átvizsgálására, szükség szerinti tisztítására. Szilárd tüzelésű berendezéseknél ez évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetében kétévente esedékes. A kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát négyévente kötelező elvégezni.
Ami lényeges, hogy a sormunka kizárólag a társasházakban vagy a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező, és a felajánlott első két időpontban ingyenes. Az ismételt értesítés – ha az első időpontban az ellenőrzés a lakó vagy a tulajdonos hibájából nem történt meg – címre szóló, tanúk előtt postaládába helyezett, kapura vagy ajtóra ragasztott írásos értesítővel történik. Amennyiben a lakásba való bejutás még ekkor sem lehetséges, a harmadik kiszállás már díjköteles, és azt a magántulajdonosnak kell megrendelnie.Csaladi_hazakba_nem_csenget_be_a_kemenysepro_2Társasházzá nem alakult, természetes személy tulajdonában álló és gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepként be nem jegyzett, egylakásos ingatlanoknál a sorvizsgálat nem kötelező, megrendelést követően azonban ingyenes. A megrendelés a többi között a 1818-as telefonszám felhívásával, a 911-es menüpontban intézhető.
Gazdálkodó szervezetek tulajdonában vagy használatában lévő egylakásos ingatlanoknál a kéményellenőrzés – a tüzelő-, fűtőberendezés fajtájától függően – évente vagy kétévente kötelező, és térítés ellenében, megrendelésre, a területi kéményseprőipari szolgáltató végzi. A fővárosban ilyen a FŐKÉTÜSZ, amely a BVH Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. részeként nyújt szolgáltatást.
Érdekes helyzet, ha a gazdálkodó szervezet társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóépületen belül, önálló rendeltetési egységben működik. A sormunka részeként ilyenkor a katasztrófavédelem feladata az ellenőrzés, ugyanakkor ezért díjat számol fel.Csaladi_hazakba_nem_csenget_be_a_kemenysepro_3

-os