Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”

Második alkalommal nyerte el a „Zöld Óvoda” kitüntető címet a Városmajori Óvodák, ahol a gyerekeket tudatosan nevelik a természet szeretetére, a fenntarthatóságra, valamint arra, hogy harmóniában éljenek a környezetükkel.

„Óvodánkban kiemelt helyet kap a környezettudatosság, amit a játék, a játékos cselekvő tanulás, a természetben való tapasztalás, felfedezés és a projekteken alapuló tanulás segítségével sajátítanak el a gyerekek” – beszélt a Városmajori Óvodák egyik nevelési elvéről Bálint Beáta óvodavezető abból az alkalomból, hogy nemrég másodszor nyerték el a „Zöld Óvoda” elismerő címet.

A „zöld” programokról elmondta, hogy az óvodaudvar a játék és a mozgásfejlesztés mellett a kerti munkákkal való ismerkedésre is számtalan lehetőséget ad. Zöldség- és gyümölcspalántákat, fűszer- és gyógynövényeket ültetnek a kiskertbe, s ezek gondozása során a kicsik ismereteket szereznek a növények életfeltételeiről, a fejlődésükről, emellett látják saját munkájuk eredményét. A gyógy- és fűszernövényeket betakarítják, és ízesítésre, potpuri készítésére, dekorálásra használják. Mint az óvodavezető megfogalmazta, a gyermekcsoport kertészkedése közösségformáló erő is.

Az óvodában komposztálnak és szelektíven gyűjtik a szemetet, így ösztönzik a gyerekeket és rajtuk keresztül a családokat az újrahasznosításra. Szívesen felhasználják az otthon megmaradó bébiételes üvegeket, gombokat, fonalakat, joghurtos palackokat. A kertet madáretetőkkel, odukkal és itatókkal szerelték fel, 2019 őszén pedig csatlakoztak a Hegyvidéki Méhbarát Hálózathoz. Ehhez kapcsolódva projekthét keretében dolgozzák fel a gyerekekkel Kázmér napját, amely a néphagyomány szerint a méhek kiengedésének időpontja.Gondolkodj_globalisan_cselekedj_lokalisan1

Bogárhoteleket készítenek, az óvodások megismerkednek a kaptárral, a méhek szorgos életével és a méz sokféleségével, az egészségre gyakorolt jótékony hatásaival. Kedveznek a méheknek azzal is, hogy igyekeznek minél több porzó növényt ültetni. Rendszeresen látogatják a tanösvényeket, sokat kirándulnak, hiszen e korosztály számára elengedhetetlen a természetben való tapasztalatszerzés.

„Régen az emberek együtt lélegeztek a környezetükkel, a legfontosabb törvényszerűségeket a természetből merítették. A mai családok szerkezete, életvitele nem teszi lehetővé a hagyományok ilyen szintű ápolását, főleg nem Budapesten. Ezért tartjuk fontosnak a változatos közösségformáló tevékenységeket, az óvodai vásári forgatagot, a szüretet, szüreti mulatságot, a lucázást, a pünkösdölést, azaz a néphagyományok ápolását is” – folytatta Bálint Beáta, aki kiemelte, hogy a „Zöld Óvoda” cím elnyerése megtisztelő, de azt meg is kell tudni tartani.

Éppen ezért a Városmajori Óvodákban tovább szélesítik a környezetvédelemmel kapcsolatos programok körét, méghozzá a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” mottót követve. A tervek szerint repoharakat vásárolnak, és ezeket a családokkal közös rendezvényeken használnák, így csökkentve a műanyag- és papírpohár-hulladékot. Esővízgyűjtő hordók vásárlásával mérsékelnék a locsolásra használt ivóvíz mennyiségét. Mivel a kertben kevés az ültetésre alkalmas szabad föld, magaságyásokat alakítanának ki, ezzel bővítve a konyhakertet. Ha pedig ez megvalósul, az óvoda csatlakozik az Ovikert Programhoz.Gondolkodj_globalisan_cselekedj_lokalisan2

sm.