Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az italos kartondobozok helye a sárga kuka!

Januártól a több komponensből préselt italos kartondobozoknak már nem a papírhulladékos kukában, hanem a műanyag és fém csomagolási hulladékok között a helye. A korábbi években nem volt átlátható a 75% papírt, 20% műanyagot és 5% alumíniumot tartalmazó kartondobozok hasznosítása. A technológia sem volt ismert: a leválasztott papírt vagy égették, vagy újrapapírként használták fel. A helyzet tehát megérett a rendezésre.
A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió folyamatosan korszerűsíti a hulladékgyűjtési rendszert. A körforgásos hulladékgazdálkodás területén megvalósuló következő lépés a lakókat is érinti, akár a háznál történő szelektív gyűjtést, akár a hulladékszigeteket használják.
A legismertebb gyártó alapján sokszor „tetrapak” néven emlegetett kartondobozokat mostantól – a műanyagokkal és a fémekkel együtt – a sárga (fedelű) kukában kell gyűjtenünk. Ennek következtében a kék kukákban vagy a szelektív szigetek papírgyűjtő konténereiben már csak tisztán papír (karton, újság, hullámpapír stb.) lesz, amit a hulladékhasznosítás fázisában nem kell válogatni. Ez jelentős költségmegtakarítást eredményez.
A műanyagok közül csak a valóban újrahasznosíthatókat dobjuk a gyűjtőbe: a jól ismert PET-palackok mellett a kis és nagy sűrűségű polietilén (LDPE és HDPE), valamint a polipropilén (PP) tárgyak tartoznak ezek csoportjába. A háztartásban előforduló, nem csomagolási célt szolgáló dolgokat ne keverjük a szelektív hulladékok közé, még akkor sem, ha fémből vagy műanyagból készültek! A habanyagok sem valók a szelektív gyűjtőbe.
Az italos kartondobozok megváltozott gyűjtésével megoldódik egy eddig sokakat foglalkoztató „részletkérdés”, hiszen a papírnak látszó doboz és a nyilvánvalóan műanyag kupak most már hivatalosan is kerülhet azonos hulladékgyűjtőbe. Európában az eladott kartondobozok közel fele a szelektív gyűjtésen keresztül visszakerül a körforgásba, nálunk ez az érték a 25%-ot sem éri el. A nehézségek egy része most megszűnik, így talán nincs akadálya, hogy végre felzárkózzunk.

B. I.