Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mi legyen a fenyőfákkal?

A karácsonyi ünnepnapok után a fővárosban, becslések szerint, évente több mint félmillió fenyőfát dobunk ki. Ezek kisebb része a kertekben pedánsan feldarabolva várja a nyári szalonnasütéseket, ám a legtöbb az utcára kerül a vízkereszt utáni egy-másfél hónapban. Manapság a legnépszerűbbek a nordmann (az árusok feliratai szerint időnként „normand” vagy „norman”) fenyők. Ezeknek a tűlevelei nem hullanak le, így semmi nem sürgeti a tulajdonosokat, hogy gyorsan megszabaduljanak a karácsonyfától.
A díszeitől megfosztott fákat a kommunális hulladék elszállításának napján kell kitenni a közterületre, úgy, hogy ne akadályozzák a biztonságos közlekedést és a parkolást sem az úttesten, sem a járdán. A gondatlanul kihelyezett fenyők miatt az érintett ház tulajdonosait meg is bírságolhatják. A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. által ajánlott biztonságos lehetőség, ha a tűlevelűeket a kijelölt fenyőfagyűjtőhelyekre visszük. A kisebb fákért az egész évben megszokott hulladékszállító autók érkeznek, a nagyobbakat külön célgépek, úgynevezett fenyőfajáratok aprítják fel és szállítják el.
Az összes faanyag a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű rákospalotai hulladékégetőjébe kerül, ahol a Budapesten keletkező kommunális hulladék több mint felét égetik el. A begyűjtött fákat felaprítják, és bekeverik a vegyes hulladék közé, így a remek tüzelőértékű fenyők is a forró gőz előállítását szolgálják, amely egyrészt a távfűtés rendszerében hasznosul, másrészt pedig elektromos áramot termelő turbinákat hajt.
Ezzel a hasznosítási móddal a kivágott fák is felzárkóznak a környezetbarát – de sajnos sokszor rövid életű – gyökeres karácsonyfák és az élő növények pusztulását közvetlenül nem előidéző műfenyők mellé. (Ez utóbbiakról azért érdemes tudni, hogy a gyártásuk környezetterhelése miatt csak mintegy két évtizednyi használat után válnak valóban környezetbaráttá.)

B.

A Hegyvidéken az alábbi fenyőfagyűjtőhelyek állnak rendelkezésre: Győri út 5. sz. házzal szemben (a vasúti kerítés mellett); Avar utca–Csörsz utca sarka; Sashegyi út 9. sz. házzal szemben; Margaréta utca 2.; Németvölgyi út 18.; Mártonhegyi út–Dobsinai utca sarka; Szamos utca–Ignotus utca sarka; Határőr út 38. sz. házzal szemben, Szarvas Gábor út–Gím utca sarka; Napos utca–Varázs utca sarka; Lejtő út–Korompai utca sarka; Eötvös út (Olimpia-parkoló); Óra út (parkoló); Ráth György utca–Roskovics utca sarka; Roskovics utca 8. sz. házzal szemben; Kempelen Farkas utca–Deres utca sarka; Mártonhegyi út 49.Mi_legyen_a_fenyofakkal