Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Minden ötödik hegyvidéki óvodás csoport karanténba kényszerült

A koronavírusos megbetegedések a hegyvidéki óvodákat sem kerülik el. Csepreginé Volosinovszki Mária, a XII. kerületi polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője lapunknak elmondta, hogy az önkormányzat által fenntartott óvodák 66 csoportjából jelenleg 13 van karanténban, összesen 11 gyermeknél és 10 dolgozónál mutatták ki a COVID-19 fertőzést. A Normafa Óvodában az összes csoportnál karantént kellett elrendelni. Az irodavezető hangsúlyozta, hogy a karantént minden esetben az Oktatási Hivatal rendeli el, a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje alapján.

A hegyvidéki óvodákban továbbra is mindent megtesznek a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. A szabályok szerint a szülők maszkban, kézfertőtlenítést követően léphetnek az intézményekbe, az öltözőkben pedig csak a védettséggel rendelkezők lehetnek együtt gyermekeikkel, egyszerre legfeljebb hárman.

Változatlanul működik az úgynevezett buborékrendszer, azaz csoportonként vagy – ha közös az öltöző – két-három csoportonként gondosan elkülönítik egymástól a gyerekeket. Az óvodai különórákon sem keveredhetnek a különböző „buborékokhoz” tartozók, a foglalkozásokat pedig csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők tarthatják meg. A Hegyvidéki Önkormányzat minden óvodai dolgozó számára kötelezővé tette a koronavírus elleni oltás felvételét.

*

A járványügyi védekezés fontos eszközének tekinti a Hegyvidéki Önkormányzat az önkormányzati alkalmazottak folyamatos tesztelését, ezért a maximális biztonság érdekében már 2020 áprilisában rendszeres tesztelésbe kezdett. A Hegyvidéki Egészségügyi Központ munkatársai az oltás kötelezővé tételéig folyamatosan tesztelték a XII. kerület egészségügyi dolgozóit és a nevelési intézmények munkatársait. A tesztelésbe bevonták a gondozónőket, az újszülötteket látogató védőnőket és az otthonukból kimozdulni nem tudó betegeket ellátó szakápolókat is. A járvány kitörése óta tehát mindazok részesei voltak a tesztelési programnak, akik munkájuk során idősekkel, betegekkel, valamint gyerekekkel álltak napi kapcsolatban.

A tesztelések megkezdésétől a Hegyvidéki Önkormányzat közel 15 000 darab tesztet végeztetett el a saját költségvetése terhére, ebből összességében 1-2% teszt lett pozitív.

n.