Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lakossági fórum a Fodor utcai fákról

A Fodor utcában kivágásra kijelölt, közterületen álló mintegy hatvan fával kapcsolatban tartottak a FŐKERT munkatársai lakossági meghallgatást a környékbeliek számára. A májusban a növényekre kihelyezett vizsgálati jegyzőkönyvek jellemzően 2019-ben elvégzett állagfelmérés alapján ítélték veszélyesnek és ezért kivágandónak a fákat.
A jegyzőkönyvek nagyobb része időközben eltűnt, talán egyesek így gondolták megmenteni a szebb példányokat, ugyanakkor a valóban élettelen, kiszáradt torzókon meghagyták azokat. Ez utóbbiak legfeljebb a bennük élő, táplálkozó és szaporodó rovarok számára voltak értékesek.
A látszólag jó kondícióban lévő növényekről a szakemberek elmondták, hogy a törzsük belül korhad, üreges, a gyökér sérült, a korona nem egészséges, vagy egy korábbi gallyazás után kezeletlenül maradt sebhely okoz problémát. Az egyes fákra vonatkozó jegyzőkönyvek, a konkrét eredményekkel, elérhetők a cég honlapján.
A kertészmérnökök és a megjelent lakosok abban egyetértettek, hogy statikailag veszélyes, „kidőlni készülő” növényt senki sem szeretne megtartani, ugyanakkor nézetkülönbséget okozott, hogy ha egy 60-80 éves, terebélyes fán tenyérnyi elváltozás van, netán nem látható gombabetegség vagy belső szerkezeti probléma vélelmezhető, akkor valóban indokolt-e az azonnali eltávolítása. Bár a FŐKERT munkatársai kiemelték, hogy minden fa pótlása megtörténik, de még ebben az esetben is évtizedekre van szükség, hogy a csemeteként beültetett pótlás elérje azt a méretet, amivel a kivágandó egyed jelenleg rendelkezik.Lakossagi_forum_a_Fodor_utcai_fakrolA fórumon megjelenők álláspontja is különböző volt, hiszen amellett, hogy sokan aggódtak az ingatlanjaik közelében álló, már jól ismert fák iránt, és szerették volna megvédeni azokat, többen éppen az ellenkezőjét hangsúlyozták. A járdára hulló levelek, termések takarítása miatt néhányan kifejezetten kérték, hogy a házuk előtt lévő példányt mindenképpen távolítsák el – és ha lehet, ne is pótolják.
Ez a megközelítés az egyik oldalról érthető, de ha mindenki csak a saját kertjében vagy a tulajdona előtt álló fáktól válna meg, akkor gyorsan búcsút mondhatnánk az egyébként büszkén viselt „zöld kerület” jelzőnek. Mindemellett egyre több ismeret gyűlik össze arról is, hogy a városok élhetősége – különösen a klímaváltozás hatására – drasztikusan romlik, amiben egyedüli segítséget a növényektől remélhetünk. Emellett a környezet nyilvánvalóan ingatlanjaink értékét is jelentősen befolyásolja.
A fórum eredményeként a Budapest 170 000 közterületi fáját felügyelő FŐKERT alkalmazottjai megállapították, hogy mivel a lakosság nem rendelkezik sem szakértelemmel, sem megfelelő műszerezettséggel, ezért a kölcsönös bizalom megőrzése mellett az összes megjelölt fa kivágása elkerülhetetlen (beleértve azt is, amelyben védett nagy fakopáncsok nevelték fiókáikat). Arra vonatkozóan, mit érdemes tenni, hogy közterületi fáink ne jussanak ilyen sorsra, azt javasolták, például a közlekedésből adódó károsodást lehetőleg dokumentálva jelentsék az emberek, mert ilyen esetben a fát károsító autós kötelező biztosításának terhére zajlik le a növény cseréje.
Néhány általános kertészeti kérdés is elhangzott a fórumon, ezekre a kertészmérnökök adtak lehetséges megoldási javaslatokat. A fák kivágása – bár az időzítés a munkát végzőknek sem ideális – a nyár elején történik.

B. I.