Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mobi és Bubi

A szanaszét hagyott elektromos bérrollerek problémájáról lapunkban is írtunk korábban. Most a belváros háromszáz pontján indul kísérlet a helyzet rendezésére.
A zöld felfestéssel, kerek jelzőtáblával és kerékpártámaszokkal kialakított parkolók legális és rendezett tárolási alternatívát kínálnak a mikromobilitási eszközök használóinak. Ezeken az egymástól mindössze néhány száz méterre található pontokon nemcsak a bérrollereket és kölcsönbicikliket lehet leállítani, hanem a saját eszközök parkolására is lehetőség van. A lakosság megkérdezésével lefolytatott névpályázat eredményeképpen az új mikromobilitási pontok neve Mobi lett.
Kisebb képzavarral élve mondhatnánk, hogy dübörög a Bubi. A felújítás utáni évben a vidám kétkerekűeket kétmillió alkalommal használtuk, ami önmagában is rekord, ahogy a májusi napi átlag 11 ezer bérlés is. Ilyen adatok mellett természetes a rendszer bővítésének gondolata.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Újbudán adott át gyűjtőpontokat, amelyek a XII. kerületből, például a MOMkult előtti gyűjtőben nyeregbe szállva kényelmes gurulással elérhetők. Döntés született további 900 kerékpár telepítéséről is, ebből az idén már 350 megjelenik a dokkolókban.Mobi_es_BubiMindeközben a további fejlesztésről folytatott kérdőíves közvélemény-kutatást a közlekedési cég. Az ebben részt vevők június elejéig megjelölhették a számukra legfontosabb bővítési területeket. A társadalmi egyeztetés térképén a Hegyvidék Széll Kálmán térhez közeli utcái is szerepeltek potenciális bővítési zónaként. Reméljük, a közeljövőben kiépítendő 75 állomásból néhány ide is jut, hiszen a Városmajor utca–Szilágyi Erzsébet fasor–Alkotás utca által határolt területről legfeljebb negyedórás tekeréssel elérhető az egész belváros, vagy akár Dél-Buda és Óbuda is.
Szintén a fővárosi kerékpáros közlekedéshez kapcsolódó és a XII. kerületet is érintő hír, hogy a BKK újabb járatokon tette lehetővé kerékpárok szállítását. Most már a Széll Kálmán tér és a Fácános között közlekedő 155-ös és a Széll Kálmán teret a Dániel úttal összekötő 156-os buszjáratra is fel lehet szállni biciklivel. Ráadásul június végéig hétvégente a kerékpárszállításra alkalmas járatokon nem kell külön menetjegyet érvényesíteni a bringákra.

BI.