Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Otvenmillio_forint_a_vedett_ertekek_megujitasara_1

Ötvenmillió forint a védett értékek megújítására

Minden eddiginél több pénzzel, összesen ötvenmillió forinttal támogatja a védett építészeti értékek helyreállítását a Hegyvidéki Önkormányzat. Az idei értékvédelmi pályázaton már a 2021 őszén területi védelemben részesített épületek tulajdonosai is részt vehettek, akik éltek is a lehetőséggel – az érintett házak közel húsz százaléka kért támogatást a felújítási munkákra.

A környező kerületekhez képest a Hegyvidéken kifejezetten sok az országosan, fővárosi vagy kerületi szinten védett építmény. Eddig is a XII. kerületi védett épületekből volt a legtöbb, a számuk azonban tavaly októberben, az új településképi rendelet hatálybalépésével, közel negyvennel bővült. Így már 279 egyedileg védett házat tart nyilván az önkormányzat. Ezekhez adódik hozzá az a 82 épület a Hollósy Simon utcából, a Margaréta utcából, valamint a Tartsay Vilmos utca és a MOM Park közötti területről, ami a beépítési karakter megőrzése érdekében – a XII. kerület értékvédelmi rendszerében új elemként – immáron területi védelmet élvez.

„Az idei értékvédelmi pályázatunkra ötvenen adtak be támogatási kérelmet. Ezek közül tizennégy érkezett a területi védelem alatt álló házak megújítására, ami nagy érdeklődést mutat az újonnan védelemben részesített épületek tulajdonosaitól” – mondta el lapunknak Hapszné Tarcsafalvi Eszter kerületi főépítész.

Miközben a védelem alá vont épületek köre jelentősen bővült, a pályázati keretösszeg ennél is nagyobb arányban növekedett. Míg a tavalyi keret húszmillió forint volt, az idén már két és félszer nagyobb összeget, ötvenmillió forintot különített el erre a célra az önkormányzat. A keretösszeg nagymértékű növelését nemcsak a védett épületek körének bővítése, hanem a kivitelezési költségek drasztikus emelkedése is indokolta.

A főépítész arról is beszélt, hogy az idei keretösszeg teljes egészét megkapják a pályázók. A bírálóbizottság a negyvenöt érvényes pályázatból harmincöt esetében ítélt meg támogatást. Huszonnégyen a kivitelezéshez kapnak segítséget – a legmagasabb támogatási összeg négymillió forint –, míg tizenegy esetben a tervkészítési költségekhez járul hozzá az önkormányzat. A pályázat utófinanszírozású, azaz a pályázók az elvégzett munkák után, az elszámolást követően jutnak hozzá a támogatási összeghez.Otvenmillio_forint_a_vedett_ertekek_megujitasara_2

Mi minden valósulhat meg az értékvédelmi pályázat segítségével? Hosszú az ily módon támogatott munkák sora, Hapszné Tarcsafalvi Eszter szerint azonban általánosságban elmondható, hogy az épületek sajátos értékeinek, védettségre okot adó jellegzetességeinek megújítását akarják elősegíteni. Ezek a házak kultúrtörténeti emlékek, amik a Hegyvidék jellegzetes építészeti arculatát adják. Például a Zugligeti úton egy hajdani erdészház faszerkezetű, üvegezett verandája, míg a Városmajor utcában egy eklektikus bérpalota kupolája épül újjá, amihez értékvédelmi támogatással járul hozzá az önkormányzat.

A területileg védett épületek esetében elsősorban a közterületről látható homlokzatok, tetőszerkezetek felújításához érkezik segítség, a Hollósy Simon utcából több ház is kapott ilyen célból támogatást. Nagyobb, teljes épületet érintő felújításoknál arra is van lehetőség, hogy ütemezetten történjen meg a kivitelezés, és ennek megfelelően minden évben az aktuális ütemre nyújtsanak be pályázatot a lakóközösségek.

Több pályázati kérelmet azért kellett visszautasítani, mert a homlokzat utólagos hőszigetelésére, vagy műanyag nyílászárók beépítésére kértek támogatást az érintettek. A főépítész hangsúlyozta, hogy ennek a pályázatnak a célja a védett értékek védelme, és csak azokat a megoldásokat tudja támogatni az önkormányzat, amik az eredetihez közeli állapotokat állítják vissza. Az épületek energetikai felújításának igénye érthető, ugyanakkor a védett homlokzatok helyreállítása szempontjából érzékeny kérdés az utólagos hőszigetelés. Hapszné Tarcsafalvi Eszter azt tanácsolja a védelem alatt álló épületek tulajdonosainak, hogy mielőtt nekilátnak a felújítási munkáik tervezésének, éljenek a főépítészi iroda által biztosított konzultáció lehetőségével.

n.