Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A siker íze – hároméves a Hegyvidéki Ízlelő

Különleges étteremmel gazdagodott a XII. kerület 2019-ben. Ekkor nyitotta meg kapuit a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Hegyvidéki Ízlelő, ahol az étlapon a finom fogások mellett a szeretet és az elfogadás is a specialitások között szerepel. Mészáros Andreával, az éttermet létrehozó Kék Madár Alapítvány ügyvezetőjével beszélgettünk, aki az elmúlt három esztendő kihívásairól és sikereiről mesélt, desszertként pedig azt is elárulta, hogy a hegyvidéki gyerekek körében igen népszerű lett a Hisztéria.

 • Éppen három évvel ezelőtt jártunk a polgármesteri hivatalban található Hegyvidéki Ízlelő megnyitóünnepségén. Akkor azt mondta lapunknak, hogy visszatérő vendégekre vágynak. Teljesült?
 • A nyitást követően volt egy nagyon szép fél évünk, rengeteg örömmel. 2020-tól azonban nem várt kihívással kellett szembenéznünk: a koronavírus-járvánnyal. Ebből következtek az anyagi gondok, az pedig már csak tetézte a bajt, hogy rendkívül nehéz olyan ép munkatársat találni, aki nemcsak szakmailag kiváló, hanem emberileg is, hiszen fontos, hogy elfogadó legyen a fogyatékkal élő kollégákkal. Még mindig keressük a konyhánkba azt, aki minden szempontból alkalmas a pozícióra. De reménykedünk, igyekszünk optimisták maradni, szerencsére sok olyan dolog van, amiből erőt meríthetünk!
 • Ilyen lehet az is, hogy – tudomásom szerint – valóban nincs hiány visszatérő vendégekből.
 • Ez így igaz! Hihetetlenül jó érzés, hogy a nehézségek ellenére a vendégek kitartottak mellettünk. Ha ez nem így történt volna, akkor ma már nem lenne Hegyvidéki Ízlelő. A tizenkettedik kerületben élők toleránsak és támogatók. Köszönet és hála nekik azért, hogy biztatnak minket!A_siker_ize1
 • Melyik fogásuk a legkelendőbb?
 • Nehéz lenne egyet kiemelni. A kézműves burger, a gyümölcsleves és a halételek is nagy favoritok. Az újdonságunk is sikert aratott: az eredeti olasz alapanyagokból készülő nápolyi abroncsos pizza azonnal belopta magát a vendégeink szívébe. Finomítjuk az étterem profilját is. Néhány hete vezettük be a reggeli kínálatunkat, így a hegyvidékiek ízletes és egészséges étellel kezdhetik a napjukat. Ebédidőben továbbra is elérhető a napi menü, délután három óra után pedig bisztróvá változik az étterem. A gyerekek és a családok legnagyobb örömére már nálunk is elérhető a Hisztéria fagylalt, amit a teraszon, akár egy finom limonádéval is elfogyaszthatnak az édes ízek szerelmesei. Új szolgáltatásunk a catering, megannyi rendezvényre mi biztosítjuk az ízletes falatkákat, harapnivalókat. Ráadásul egyre több cég és család az éttermünkben tartja a rendezvényeit, ünnepeit.
 • Nemrég harmadszorra is elnyerték a Felelős Gasztrohős-díjat, amivel a fenntartható éttermeket díjazzák. Beszélne a Hegyvidéki Ízlelő „zöld” oldaláról?
 • Számunkra ez kiemelten fontos ügy. Csak „zöld” tisztítószereket használunk, energiatakarékos lámpáink vannak, víztakarékos csapokat szereltettünk fel. Az elsők között csatlakoztunk Rakun dobozközösségéhez, amely az eldobható helyett többször használható ételhordókba csomagolja az elviteles fogásokat. Mi nemcsak a társadalmi felelősségvállalást, hanem a környezetvédelmet is a szívügyünknek tekintjük. Fantasztikus érzés, hogy a felelős vendéglátást illetően a Hegyvidéki Ízlelőt jó példaként emlegetik.A_siker_ize2
 • Az éttermük másik különlegességéről, a megváltozott munkaképességű kollégák alkalmazásáról már volt szó. Ők hogyan élik meg ezeket az elismeréseket?
 • Sokat jelent nekik a Hegyvidéki Ízlelő. Számukra ez nem csak egy munkahely, ahol dolgozni kell. Büszkék arra, hogy hasznosak lehetnek, és nagyon értékelik a közös sikereket. A járvány idején mi magunk is megdöbbentünk azon, mennyire fontos számukra az étterem. Az elején nem tudtuk, milyen veszélyt jelent rájuk a vírus, féltettük őket, nem engedtük, hogy dolgozzanak. A bérüket természetesen ennek ellenére is megkapták, hiszen a szép szó mellett az anyagi megbecsülés is fontos. Az első hullám idején több hozzátartozó megkért minket, hogy segítsünk, mert a fogyatékkal élő családtagjuk mély depresszióba zuhant. Sokan fel sem akartak kelni, felöltözni sem voltak hajlandók. Nem értették, miért nem jöhetnek dolgozni… Nekik a Hegyvidéki Ízlelő nem a megélhetés miatt fontos, hanem az önbecsülést, az „én is értékes vagyok” érzést biztosítja. Nagy öröm számunkra, hogy sokan már évek óta velünk vannak, igyekszünk is elismerni a lojalitásukat.
 • Ahogy legutóbb, most is kíváncsi vagyok: mit kívántak, amikor a Hegyvidéki Ízlelő születésnapi tortáján elfújták a gyertyákat?
 • Ez az időszak nem a nagy álmokról, hanem a hétköznapi célokról szól. Leginkább azt kívántuk, hogy még sok ilyen szép napunk legyen, mosolygós, elégedett vendégekkel.

Boussebaa Mimi