Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uj_kiallitohely_epul_a_Jokai-kertben_2

Új kiállítóhely épül a Jókai-kertben

Megújul a Jókai-kert és benne a Steindl-villa, ez utóbbi a jövő ősztől új természetismereti kiállítóhelyként várja a látogatókat. A munkálatok idején is túlnyomórészt nyitva tart a kert, kivéve egy nyári, nagyjából négyhetes időszakot, amikor le kell majd zárni a területet.

„A Hegyvidék rejtett kincse, amire büszkék lehetünk” – mondta a majdnem háromhektáros Jókai-kertről Pokorni Zoltán polgármester a svábhegyi természetvédelmi terület fejlesztését bemutató sajtótájékoztatón. Mint hozzátette, örömteli fejlemény, hogy a kertben lévő Steindl-villa megmenekül a pusztulástól, és egy mindenki előtt nyitott természetismereti bemutatóhellyé alakul.

A XII. kerület vezetője felidézte, hogy a Jókai-kert egy része korábban önkormányzati tulajdonban állt, de azt az állammal kötött megállapodás alapján elcserélték a Budai Sport Hotel ingatlanára. A Jánoshegyi úti hotelt, mivel az nem volt az erdőbe való, elbontották, a helyére lombkorona-tanösvényt tervez kialakítani az önkormányzat.

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az ország tíz nemzeti parkjában 88 egyedi természetvédelmi beruházás valósulhat meg mintegy 40 milliárd forintból. A források 70 százaléka az élőhelyek rekonstrukciójához szükséges, míg számos helyen, így a Jókai-kertben is elsősorban a szemléletformálási munkához kapcsolódó fejlesztések történnek.Uj_kiallitohely_epul_a_Jokai-kertben_1

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője, Füri András elmondta, hogy a Steindl-villa a környezeti nevelés, a természeti ismeretek élményszerű átadásának új helyszíne lesz. A már felállványozott épület a tervek szerint a jövő év őszén nyílhat meg a vendégek előtt. A munkálatok idején is túlnyomórészt látogatható lesz a kert, kivéve ezen a nyáron egy négyhetes időszakot, amikor le kell zárni.

Az Európai Unió és a kormány 900 millió forintos támogatásával megvalósuló projekt keretében a Steindl-villában a Natura 2000 hálózatba tartozó természetvédelmi területeket, valamint Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítás, foglalkoztató- és előadótermek kapnak helyet. A felújított villát kis toldaléképület egészíti ki, benne fogadótérrel és egy zöldbolttal.

A villaépületen kívül Jókai Mór egykori, ma történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló gyümölcsöskertje is megújul. A belső utakat is rendbe teszik, továbbá a kert bejáratánál, egy rossz állapotú pavilonépület lebontásával, parkolóhelyeket és fedett kerékpártárolót készítenek a látogatóknak. A projekt része a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár fejlesztése is: a gyűjtemény számos példányát digitalizálják, és egyes könyvritkaságok a Natura 2000 kiállításhoz kapcsolódóan is megismerhetők lesznek.

k.