Újra itt az újkrumpli!
Aligha van jobb nyár eleji „ételélmény”, mint az apró, ropogósra sült újkrumpli. Sütni könnyű, tisztítani kevésbé, ám ha vegyszermentesen termelt biokrumplit veszünk, akkor még ezzel sem kell nagyon vesződni. A krumpli a legjelentősebb tápanyagforrásunk, a benne lévő összetett szénhidrát, a keményítő lassan bomlik le a szervezetünkben, ezért lassan emelkedik a vércukorszintünk, közben feltöltődünk energiával, javul a koncentrálóképességünk. Ha pedig már unjuk sütve, készítsünk belőle salátát, friss zöldségekkel, zöldfűszerrel gazdag köretet, vagy kánikulai napokon üdítő, hideg levest, ami kaporral fűszerezve és tejföllel, enyhe ecettel pikánsra ízesítve méltó párja lehet a hideg gyümölcsleveseknek! Az egrest köszmétének, pöszmétének, piszkének is nevezik, de bármi is a neve, tény, hogy a legsavanyúbb gyümölcseink egyike, viszont rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen szilíciumban. Egreslepény készítésére több okunk is lehet: például ha valami ritka édességet szeretnénk az asztalra tenni, vagy ha sok egresünk van, vagy ha ami van, az nem elég érett.
ÚJKRUMPLIN SÜLT FOKHAGYMÁS CSIRKECOMBOK
Júniusban még a fokhagyma is zsengének számít, az íze, illata kevésbé intenzív, mint a későbbi példányoké. Akár a zöld szárak egy-egy darabkáját is a húsok és a krumpli közé dugdoshatjuk.
Hozzávalók (4 személyre):
8-10 csirkealsócomb
6-8 ág rozmaring
2 citrom
4 fej friss fokhagyma
1 kg újburgonya
olaj
…a páchoz:
8 evőkanál olaj, só
2 evőkanál mustár
1 evőkanál balzsamecet vagy vörösborecet
Először a pácot készítjük el, amihez az olajat egy kevés sóval, a mustárral és az ecettel összekeverjük, majd a combokat bekenjük vele. Ezeket egy jól záródó edénybe fektetjük, a rozmaringot és a megmosott, félbevágott citromokat melléjük dobjuk – az utóbbiak levét egy kissé ki is nyomkodhatjuk –, és legalább 3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután a krumplit megtisztítva, megmosva, nagyobb cikkekre vágva egy olajjal kikent tepsibe terítjük, a csirkedarabokat közéjük fektetjük. A maradék páclével leöntjük, a benne lévő citromot, a rozmaringot és a félbevágott fokhagymafejeket melléjük dobjuk. 200 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) addig sütjük, amíg a krumpli és a csirke egyaránt ropogós lesz.
JÚNIUSI EGRESLEPÉNY
A sütemény tetejére szánt egres lehet bármilyen: zöldtől a pirosasig, kis szeműtől a nagyig. Mutatósabb, ha egyféle, vagy valamilyen rendszer szerint helyezzük a tészta tetejére.
Hozzávalók (8 szelethez)…
…a tésztához:
25 dkg finomliszt
12 dkg vaj
4-5 evőkanál hideg víz
…a töltelékhez:
70 dkg egres
10 dkg cukor
2 evőkanál piskótamorzsa vagy darált háztartási keksz
...a tetejére: 1 tojás
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és letakarva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az egrest megtisztítjuk, azaz a szemek „bajuszát” levágjuk, majd a gyümölcsöt megmossuk, és jól lecsöpögtetjük.
A tésztával egy 23-25 centi átmérőjű, alacsony peremű, kerek tortaformát kibélelünk. A leeső részt félretesszük, mert majd felhasználjuk a tetejére, a rácsozáshoz. A formában lévő tésztát alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C, légkeveréses sütőben 200 °C) 10 percig sütjük. Közben a gyümölcsöt a cukorral és a morzsával összekeverjük, az elősütött tésztára szórjuk. (Ha nagyon savanykás a gyümölcsünk, több cukrot használjunk hozzá!)
A félretett tésztát ellapítjuk, csíkokra vágjuk, és az egres tetejét „berácsozzuk” vele. Felvert tojással megkenegetjük, és a sütőbe visszatolva változatlan hőfokon 25-30 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, csak azután szeleteljük fel.
JOGHURTOS ÚJKRUMPLI
Ez a fogás egyszerre lehet köret és saláta, amit esetleg előételként kínálhatunk. Ha az utóbbira szavazunk, lehet valamivel több joghurtot és majonézt keverni bele, sőt, főtt tojáskarikákkal gazdagítani, salátaleveleken tálalni.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg apró, egyforma szemű újkrumpli
só, őrölt fekete bors
2 újhagyma
4 piros retek
…a mártáshoz:
3-3 evőkanál majonéz és joghurt
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor bazsalikom
só, őrölt fekete bors
…a díszítéshez: 1 szép paradicsom
Az újburgonyát alaposan megmossuk, majd annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Korszerűbb megoldás, ha a burgonyát szűrőbetétbe rakjuk, és gőzben megpároljuk.
Az újhagymát és a retket megtisztítjuk, az előbbit karikákra szelve gyűrűire szedjük, az utóbbit félfőre vágjuk. A megfőtt és kihűlt újkrumplival együtt tálba halmozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A majonézt a joghurttal és a felaprított zöldfűszerekkel összekeverjük, leheletnyit megsózzuk, megborsozzuk, végül a zöldségekkel összekeverjük.
HIDEG, KAPROS ÚJKRUMPLILEVES
A hideg, sós levesek mindig pikáns ízesítésűek, ezért nagy melegben hűsítenek, fokozzák az étvágyat, és miután előre elkészíthetők, így háziasszony-kímélők is. Kaporral kevés levest ízesítünk, ami megerősíti az újkrumplileves különlegességét.
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg apró szemű újkrumpli
só, diónyi vaj
2 kiskanál liszt
1 csokor kapor
1 dl tejföl
1-2 evőkanál fehérborecet
Az újburgonyát jól megmossuk, a héját lekaparjuk, vagy gyökérkefével ledörzsöljük. Semmiképpen sem kell meghámozni! A kisebb szemeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat feldaraboljuk, és 1,2 liter sós vízben puhára főzzük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, az apróra vágott kapor felét hozzáadjuk, végül a levest besűrítjük vele.
A tejfölt egy kevés meleg levessel simára keverjük, majd visszaöntjük a lábosba. Annyi ecetet csöpögtetünk bele óvatosan, hogy kellemesen savanykás legyen. Közben kóstolgassuk, mert ízesíteni mindig lehet! Még egyszer felforraljuk, 5 percig főzzük, majd jól behűtjük. Díszítésül a maradék kaprot a tetejére szórjuk.
ÚJKRUMPLI GÖRÖGÖSEN
A görög saláta már jó ideje meghódította a gyomron át a magyarok szívét. Íme, egy kísérlet arra, hogy az újkrumplit is görögösre „hangszerelve” készítsük el. A lelke, a feta sajt különféle ízesítéssel, kis üvegekben, készen kapható.
Hozzávalók:
1 kg kis szemű újkrumpli
8 közepes paradicsom
fél csokor friss vagy 1 kiskanál szárított oregánó
10 dkg kimagozott fekete olajbogyó
20 dkg sonka vagy sovány tarja
só, késhegynyi őrölt bors
20 dkg olajos feta sajt
fél csokor petrezselyem
Az újkrumplit megtisztítjuk, minden darabot hosszában kettévágunk, és enyhén sós vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük. A paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szemeket kis kockákra daraboljuk.
A sajtról 2 evőkanálnyi olajat leszűrünk, serpenyőbe töltjük, megforrósítjuk, a paradicsomot beleszórjuk. Az oregánóval fűszerezzük. 3-4 percig pirítjuk, azután a lecsöpögtetett olajbogyót, a vékonyan felszeletelt, kockákra vágott sonkát és a főtt krumplit is beleforgatjuk, megborsozzuk. Végül a felaprított petrezselyemmel megszórjuk, a lecsöpögtetett fetasajt-kockákat is hozzáadjuk. Melegen, hidegen egyaránt tálalhatjuk.
Ennivaló patikaszer
A mediterrán népek több mint 3000 év óta termelik az olívabogyót, és aranyló olajat préselnek belőle. Az igényes konyhákban szerte a világon salátaolajként használják; aromásabb és egészségesebb, mint általában a növényi olajok. Ennek oka, hogy nagy, egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma csökkenti a káros koleszterinszintet a vérben, anélkül, hogy lebontaná az anyagcserében nélkülözhetetlen HDL- (azaz jó) koleszterint. A nagy mennyiségű olívaolajat fogyasztó népeknél emiatt ritkábbak a szív- és érrendszeri megbetegedések. Magas antioxidáns- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően az olívaolaj rákmegelőző hatású, serkenti az anyagcserét.
Ha a mosogatástól, házimunkától száraz bőrünkbe masszírozzuk, visszaadja annak simaságát. Töredezett körmeinket meggyógyítja, ha kezünket esténként langyos olívaolaj és néhány csöpp citromlé keverékében áztatjuk, majd a fölös olajat letöröljük, és cérnakesztyűben alszunk. Fejbőrünkbe is masszírozhatjuk, jót tesz a hajnak. Ha emésztési zavaraink vannak, éhgyomorra nyeljünk le egy-egy evőkanálnyit (a gyors hatás érdekében meg is melegíthetjük a „gyógyszert”).
Az olívaolaj hidegen sajtolva még értékesebb. Nyáron, a nagy salátaszezon, a grillezés és a könnyű hideg falatok fogyasztásának időszakában szinte nélkülözhetetlen. Nemcsak az olaj, hanem a zöld és fekete olivabogyók is gazdagíthatják fogásainkat, erre bizonyíték a következő recept.
KÉTBABOS ÚJKRUMPLI
Akár önmagában, akár sültek mellett megállja a helyét, finom és mutatós. Tálalás előtt egy nappal 2 evőkanál olajat 4 gerezd megtisztított, összezúzott fokhagymával, egykanálnyi fehérborecettel és sóval turmixolunk. Másnap félkilónyi újkrumplit, beolajozott tepsiben, héjában megsütünk.
Közben szűk maroknyi sárga és zöld hüvelyű zöldbabot leszálkázunk, ferde darabokra vágunk, és sós vízben puhára főzünk. Leszűrjük, és a burgonyával együtt hagyjuk kihűlni. 5-6 szem koktélparadicsomot megmosunk, a szemeket félbevágjuk. A hideg babot, a burgonyát és a paradicsomot összekeverjük, és a fokhagymás mártásba forgatva tálaljuk.
Pákozdi Judit