Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Parfé, a tökéletes

A parfé nyáron a fagylalt alternatívája lehet, nemcsak azért, mert krémes és fagyos, hanem mert egyszerűbb és gyorsabb elkészíteni, különösen házi körülmények között, mint verhetetlenül népszerű társát. Neve francia eredetéből egyszerűen levezethető, franciául a parfait – amit parfénak ejtünk – azt jelenti: tökéletes.
A hűtéssel előállított édességek története messzi múltra tekint vissza. Az ószövetségi Példabeszédek könyvében már utalást találunk a hűsítő jégre, a 11. században Kínában a természetes jeget hűtésre használták, Nagy Sándor jeges frissítővel jutalmazta bátor katonáit, a fagylalt megszületését pedig Medici Katalin esküvőjéhez köti az emlékezet. Az igazi jeges desszertek elterjedéséhez azonban a mesterséges hűtés feltalálására, a hűtőgépekre volt szükség. Ezzel a 20. század közepéig kellett várni.
A parfé elsősorban abban különbözik a fagylalttól, hogy az elkészítéséhez nincs szükség fagylaltgépre. Gőz fölött tejszínnel kevert (de nem vert!), cukrozott tojássárgájából áll, amit felforralás után szobahőmérsékletűre kell hűteni, majd kemény habbá verni, és valamilyen formába töltve egyszerűen csak lefagyasztani. Krémes állagú marad, ráadásul olyan ízű lesz, amilyet csak szeretnénk, attól függően, hogy mit adunk hozzá. Ma már sok olyan parféreceptet ismerünk, amihez még tojás sem kell, sőt a hozzávalókat egyenesen a felvert tejszínhabba forgatják. Parfe

EPRES-MÁLNÁS TÚRÓPARFÉ

25 deka tehéntúrót szitán áttörünk, 2 deci kefirrel, fél biocitrom levével és reszelt héjával, 1-2 evőkanálnyi eper- vagy málnaszörppel összekeverünk, és annyi porcukrot adunk hozzá, hogy kellemesen édes legyen. 3,5 deci tejszínt kemény habbá verünk. Félkilónyi megtisztított, megmosott, apróra vágott epret vagy ugyanennyi, de egészben hagyott málnát a tejszínhabbal együtt óvatosan a túrókrémbe forgatunk.
Egy hosszúkás, leginkább őzgerincformát folpackkal kibélelünk, majd a gyümölcsös-tejszínes túrókrémet beletöltjük. Mélyhűtőbe tesszük, és megfagyasztjuk. Tálalás előtt tálra borítjuk, a folpackot óvatosan lehúzzuk róla, és forró vízbe mártott késsel felszeleteljük. Mutatósabb lesz, ha néhány szem friss gyümölccsel díszítjük.

Pákozdi Judit